24.02.20

Catalunya supera per primera vegada els 10.000 M€ en les seves exportacions agroalimentàries

Exportacions agroalimentàries per sectors
  • Les exportacions del sector agroalimentari de Catalunya sumen un total de 10.677,42 M€
  • L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015
  • S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars
  • Les vendes de productes alimentaris catalans a l'exterior durant 2019 representen el 21,20% del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat
  • Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 2,61% més que el total de l’Estat espanyol
  • Catalunya ha aconseguit per primera vegada superàvit comercial durant el 2019

 

El 2019 les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte l’any anterior, sumant un total 10.677,42 M€ i 6.458.195,05 Tones, segons les dades provisionals que acaba de fer públiques Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.

D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.

Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior).  Representen un increment d’un 1,25% respecte 2018.

Les exportacions catalanes han registrat, per tant, un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. Cal recordar que l’any 2019 ha destacat per l'augment del proteccionisme a nivell mundial, liderat pel govern nord-americà de Trump, així com la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Els sectors Carni i Fine Food lideren el comerç exterior

El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%.  Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó. Aquest increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en 0,8 punts.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. Aquest sector ha contribuït positivament a la taxa de variació anual del creixement total de les exportacions agroalimentàries en 0,3 punts. El lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,71% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,19%), extractes, essències i concentrats (7,14%), articles de confiteria (6,90%), productes a base de cereals (6,88%), productes làctics (6,64%), cafè (6,55%), fruits secs (5,53%), confitures i melmelades (4,60%), sucs vegetals (3,86%), cervesa (2,96%), aigües (2,03%), sucs de fruites (1,97%).

La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%. Aquesta categoria decreix un 12,90% en valor, mantenint pràcticament el volum amb un lleuger increment del 0,36%, i totalitza 631,34 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva decreix les seves exportacions un 13,43% en valor, tot i incrementar el seu volum exportat en un 19,78%.

El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Es manté com el cinquè sector exportador, representant el 5,35% de les exportacions catalanes i assolint els 571,73 M€ exportats.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, i s’hi observa un creixement del 3,32% en valor.

El sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018. Aquest fet s’explica pel decrement del volum exportat en un 16,36%, tot i que el sector presenta la millor ràtio valor/volum exportat.
 

Les exportacions agroalimentàries creixen en valor

El sector agroalimentari català compta amb un gran potencial de futur degut a una demanda global creixent de productes amb valor afegit. Alineada amb els mercats més exigents, Catalunya és un dels clústers agroalimentaris líders i referents a Europa, amb productes de valor afegit amb una àmplia varietat d'aliments i begudes de qualitat, alts nivells de seguretat alimentària i capacitat d'innovació i d’adaptació a les principals tendències de creixement, com ara la vinculació a la Dieta Mediterrània. Així mateix, la gastronomia ha esdevingut un motor estratègic de projecció que juga un paper clau en l’àmbit econòmic a Catalunya.

L’última dècada, el sector agroalimentari de Catalunya ha fet una gran aposta per la internacionalització dels seus productes i així ho mostren les dades: Catalunya està posant en valor els seus productes als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 49,66%, el valor pràcticament s’ha doblat (95,56%). En els darrers cinc anys el valor ha crescut a raó del doble del volum. Això també es constata amb el càlcul de la ràtio valor/volum d’exportació de tot el sector agroalimentari, que el 2019 se situa en 1,65 enfront de 1,27 el 2009. Els sectors que exporten amb més valor en euros per quilogram són el del peix (6,48), el vi i cava (2,45), el “Fine Food – multiproducte” (2,54), el carni (2,42),  l’oli (1,29) i la fruita i les hortalisses (0,87).
 

On exportem més?

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.

Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i  Oceania (13,88%).

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2019 han estat: França (17,59%), Itàlia (9,27%), Xina (7,60%), Alemanya (6,62%), Portugal (5,40%), Regne Unit (5,14%), Japó (3,50%) Polònia (3,05%) i els Estats Units (3,03%). La Xina, destinació on gairebé no s’exportava fa deu anys, es va situar al 2018 com el 6è destí de les exportacions agroalimentàries catalanes. El 2019 ha escalat posicions fins a convertir-se en la 3a destinació amb un increment del 138,11%  en valor l’últim any en les seves importacions d’aliments i begudes catalans. Destaca també l’increment del 10,54% de Japó, 29,07% de Polònia, 19,41% de la República Txeca.

Fent una anàlisi de l'evolució en els últims anys, s’evidencia que els països de l'Extrem Orient amb la Xina al capdavant i juntament amb Corea i Japó, són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees. L’impuls de les nostres vendes exteriors es concentra especialment a àrees geogràfiques on hi ha un creixement de la població i de la renda de les classes mitjanes. També trobem potencial en els nostres mercats tradicionals europeus que valoren cada vegada més els nostres productes alimentaris.
 

Superàvit comercial

Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre de 2019, registrant en tot l’any complert un taxa de cobertura de 104,74, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (10.677,42 milions d'euros) són lleugerament superiors a les importacions (10.194,60 M€).

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l'increment de valor, ens dóna una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.
 

L’agroalimentació, motor de l’economia catalana

El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci de l’Estat espanyol.

 

Composició dels sectors

L’estudi de les dades d’exportació agroalimentàries de Catalunya ha tingut en compte per a cada sector els productes que s’especifiquen a continuació.

Les dades 2018 i anteriors son definitives i les 2019 provisionals.

Sector carni: carn, animals vius, carns processades, embotits, preparacions càrniques i conserves, despulles animals i olis i greixos animals.

Sector Fine Food – multiproducte: làctics, mel, ous, productes de pastisseria, confiteria i dolços, cafè, té i infusions, salses, gelats, cervesa, aigua, begudes fermentades, destil·lats, conserves vegetals, conserves de peix i marisc, vinagres, preparacions de fruita, melmelades de fruita, sucs.

Sector de la fruita i l’horta: fruita, fruits seca i hortalisses.

Sector de l’oli: oli d’oliva i altres olis vegetals.

Sector del vi i del cava: vi, cava i altres vins de raïm.

Sector del peix i el marisc: peix, marisc, olis i greixos de peix.

Sector de cereals, molineria i llavors: cereals, productes de la molineria i llavors.

Fonts:
Datacomex - A.E.A.T, IDESCAT
Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca

 

 

Comparteix aquesta notícia