El sector del vi a Catalunya
La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història.
Indústria
El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees.
La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava.
La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis.
Les Denominacions d'Origen de Catalunya
* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que, per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat en aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: superfície: 42.431,00ha.; viticultors: 5.459; cellers: 202. La producció de vi emparat en la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva o no).
Superfície
Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total)
Catalunya és la segona comunitat autònoma en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries.
55.118 ha totals
(Font: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016)
42.822 Ha inscrites DO
(Font: INCAVI, 2016)
14.877 Ha ecològiques
(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica 2017).
Producció
La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; aproximadament 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea.
ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT
EL MERCAT DEL VI A PERÚ

22.09.21
EL MERCAT DEL VI A PERÚ
Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Perú, la definició del sector, anàlisi de la oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.
[ACCÉS RESTRINGIT]
EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA

22.09.21
EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA
Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Colòmbia, la definició del sector, anàlisi de l'oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.
[ACCÉS RESTRINGIT]

29.11.19
Principals sectors exportadors
El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.
ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA
07.06.22
El sector vitivinícola català creix per primer cop en exportacions des de la pandèmia
El vi i el cava de Catalunya es recuperen de la pandèmia i creixen les exportacions del sector per primera vegada en els darrers dos anys, experimentant un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte el 2020.
26.04.22
Els vins i caves catalans amb DO, protagonistes de l’escola mexicana de sommeliers
L’Escuela Mexicana de Sommeliers organitza sis masterclass sobre els vins i les denominacions d’origen catalanes amb l’objectiu de posicionar-los en el mercat mexicà. El curs compta amb la col·laboració i l’aval de Prodeca en coordinació amb la Delegació del Govern a Mèxic.
21.12.21
Prodeca presenta el calendari d'actuacions del 2022
Aquest 2022, des de Prodeca recuperem la presencialitat en moltes de les trobades empresarials, però mantenim el format virtual que ens permeten connectar més fàcilment les empreses i productors catalans amb potencials clients, distribuïdors i importadors.