La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.200 M€ l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya. 

El sector del vi a Catalunya

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història. 

Indústria

El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees

La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava

La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis. 

Infografia sector vi catalunya

Infografia sector vi

 

Vins Catalunya

Imatge raïm

 

 

 

 

CATÀLEG DEL SECTOR DEL VI A CATALUNYA

Les Denominacions d'Origen de Catalunya

Mapa DO Catalunya

Cellers per DO's Catalunya

Cellers mobile

 

* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que, per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat en aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: superfície: 42.431,00ha.; viticultors: 5.459; cellers: 202. La producció de vi emparat en la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva o no). 

VEURE TOTES LES DENOMINACIONS D'ORIGEN

Superfície

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total) 

Catalunya és la segona comunitat autònoma en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries. 

55.118 ha totals 

(Font: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016) 

42.822 Ha inscrites DO 

(Font: INCAVI, 2016) 

14.877 Ha ecològiques 

(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica 2017). 

Cellers superfície DO's

 

 

 

 

Producció

La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; aproximadament 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea. 

Producció de vi

 

ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

EL MERCAT DEL VI A PERÚ

22.09.21

EL MERCAT DEL VI A PERÚ

Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Perú, la definició del sector, anàlisi de la oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.

[ACCÉS RESTRINGIT]

EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA

22.09.21

EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA

Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Colòmbia, la definició del sector, anàlisi de l'oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.

[ACCÉS RESTRINGIT]

Principals sectors exportadors 

29.11.19

Principals sectors exportadors

El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.

 
Veure tots els documents

ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA

21.12.21

Prodeca presenta el calendari d'actuacions del 2022

Aquest 2022, des de Prodeca recuperem la presencialitat en moltes de les trobades empresarials, però mantenim el format virtual que ens permeten connectar més fàcilment les empreses i productors catalans amb potencials clients, distribuïdors i importadors.

Veure totes les notícies relacionades