La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.200 M€ l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya. 

El sector del vi a Catalunya

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història. 

Indústria

El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees

La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava

La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis. 

Infografia sector vi catalunya

Infografia sector vi

 

Vins Catalunya

Imatge raïm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Denominacions d'Origen de Catalunya

Mapa DO Catalunya

Cellers per DO's Catalunya

Cellers mobile

 

* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que, per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat en aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: superfície: 42.431,00ha.; viticultors: 5.459; cellers: 202. La producció de vi emparat en la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva o no). 

VEURE TOTES LES DENOMINACIONS D'ORIGEN

Superfície

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total) 

Catalunya és la segona comunitat autònoma en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries. 

55.118 ha totals 

(Font: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016) 

42.822 Ha inscrites DO 

(Font: INCAVI, 2016) 

14.877 Ha ecològiques 

(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica 2017). 

Cellers superfície DO's

 

 

 

 

Producció

La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; aproximadament 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea. 

Producció de vi

 

ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

Principals sectors exportadors 

29.11.19

Principals sectors exportadors

El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.

 
Wine & Cava Business Forum

05.06.19

Wine & Cava Business Forum

Informació sobre els 11 mercats convidats al Wine & Cava Business Forum 2019, la 2a edició amb el  format innovador organitzat per Prodeca. Documentació detallada sobre el consum de vins als mercats, condicions d’accés, requisits d’etiquetatges i aranzels. 

Vins – DO segell de garantia 

08.03.19

Vins – DO segell de garantia 

Un factor diferenciador a Catalunya és que té dotze Denominacions d'Origen (DO), la qual cosa dona garantia de qualitat i diversitat. També proporciona el valor afegit de la traçabilitat garantida i el compliment dels estàndards de qualitat nacionals i  internacionals. 

Veure tots els documents

PROPERS ESDEVENIMENTS

ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA

28.07.20

Chafea - Projecte Europeu Prodeca

Prodeca ha aconseguit 2,5 milions d’euros per dur a terme un projecte del programa CHAFEA per a la promoció dels vins de les Denominacions d’Origen catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc en els propers 3 anys. Es tracta d’un programa promocional i informatiu per donar a conèixer el vi de les regions que hi participen amb accions dissenyades per a cada un dels dos mercats.

Veure totes les notícies relacionades