La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.200 milions d’euros l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya. 

El sector del vi a Catalunya

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història. 

 

Indústria

El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita de les DO catalanes de 42.822 hectàrees

La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava

La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis. 

 

Indústria vi Catalunya

Infografia sector vi

 

Vins Catalunya

Imatge raïm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Denominacions d'Origen de Catalunya

Mapa DO Catalunya

Cellers per DO's Catalunya

Cellers mobile

 

* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat d’aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: Superfície: 42.431,00ha.; Viticultors: 5.459; Cellers: 202. La producció de vi emparat de la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva i no exclusiva). 

 

Superfície

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total) 

Catalunya és la segona CCAA en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries. 

55.118 Ha totals 

(FONT: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016) 

42.822 Ha inscrites DO 

(FONT: INCAVI 2016) 

14.877 Ha ecològiques 

(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecològica 2017). 

Cellers superfície DO's

 

 

 

 

Producció

La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; sobre els 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea. 

Producció de vi

 

ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

Principals sectors exportadors 

29.11.19

Principals sectors exportadors

El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destacat el sector de la Carn i porcí, amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector Fine Food, amb un 29%.

Wine & Cava Business Forum

05.06.19

Wine & Cava Business Forum

Informació sobre els 11 mercats convidats al Wine & Cava Business Forum 2019, la 2ª edició amb el  format innovador organitzat per Prodeca. Documentació detallada sobre el consum de vins als mercats, condicions d’accés, requisits d’etiquetatges i aranzels. 

Vins – DO segell de garantia 

08.03.19

Vins – DO segell de garantia 

Un factor diferenciador a Catalunya és que té dotze Denominacions d'Origen (DO), el que dóna garantia de qualitat i diversitat. També proporciona el valor afegit de la traçabilitat garantida i el compliment dels estàndards de qualitat nacionals i  internacionals. 

Veure tots els documents

PROPERS ESDEVENIMENTS

ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA

La setmana BIO, la setmana que apropa els aliments ecològics a la ciutadania

12.01.20

La setmana BIO, la setmana que apropa els aliments ecològics a la ciutadania

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que promociona i dóna a conèixer la producció i alimentació ecològiques al consumidor final.

VITEC, l'aliat perfecte per al vi català

17.12.19

VITEC, l'aliat perfecte per al vi català

El Centre Tecnològic del Vi ofereix assistència tècnica al sector vitivinícola des de la vinya, passant pel celler i fins al punt de venda.

Les varietats autòctones, un valor de futur o un passat romàntic?

17.12.19

Les varietats autòctones, un valor de futur o un passat romàntic?

La defensa i recuperació de les varietats de raïm autòctones en contraposició a la proliferació de les varietats foranes, és el tema de debat més candent i aferrissat actualment al món del vi.

Veure totes les notícies