Sector transformador molt important que es nodreix de les importacions de matèries primeres per a transformar-les en productes d’alta qualitat i valor afegit.

El sector del fine food

 

Catalunya ofereix una varietat de productes gourmet pels seus valors: la tradició, l'artesania, la qualitat del territori, la innovació i l'exclusivitat.

El sector alimentari viu, en paral·lel, la seva particular transformació, imposada per les noves tendències del consum i, inevitablement, la irrupció de les noves tecnologies.

Les noves tecnologies també han irromput al sector en forma de start-ups que busquen donar resposta a les preocupacions dels compradors.

El sector multiproducte o fine food és aquell que aconsegueix una posició diferenciada al mercat pel valor afegit que hi aporta. La seva diferenciació procedeix d’una qualitat superior, un canal de vendes exclusiu, un embalatge sofisticat i distintiu i d’una història única (origen, persona, territori).

Dins del sector fine food destaca l’oli d’oliva que té entitat pròpia i que per tant des de Prodeca tractem diferenciadament.

Formatge Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Llet Catalunya

Indústria

La indústria del fine food, constitueix un dels principals sectors agroalimentaris de Catalunya amb un volum de negoci anual proper als 7.696 milions d’euros l’any, i sumant-hi la indústria de fabricació d’olis i greixos supera els 10.000 M€, el que representa el 44% del volum de negoci de la ‘indústria de l’alimentació i begudes.

El sector fine food català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 1.580 indústries. Cal afegir-ne 197 de l’oli. Sumats representen el 49,73% d’empreses de la indústria agroalimentària.

Computa més de 35.831 treballadors.

 

 

Exportacions

El sector del fine food és el segon sector exportador agroalimentari (índex Prodeca) tant en valor com en volum, fet que posa en relleu el gruix de la indústria transformadora agroalimentària que hi ha a Catalunya i la seva capacitat i potencialitat exportadora. 
Amb 2.909,12 M€ en exportació, representa un 29,56% del total exportat en valor (2018). El sector de l’oli per la seva banda representa el 7,36% de les exportacions agro catalanes, sent el quart sector exportador.

En l’àmbit de l’exportació, es situa com el segon sector (27%), per darrera del carni, i està liderat per les categories següents: productes de fleca i pastisseria (10,21% del total fine food), cacau i les seves preparacions (9,35%), productes a base de cereals (8,41%), cafè (7,90%), extractes, essències i concentrats (6,96%), articles de confiteria (6,39%), productes làctics (4,54%), sucs vegetals (3,39%), confitures i melmelades (3,05%), preparacions per a sopes (2,96%), cervesa (2,87%), sucs de fruites (2,50%).

 

Infografia Fine food

Infografia fine food mobile

 

ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

Principals sectors exportadors 

29.11.19

Principals sectors exportadors

El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destacat el sector de la Carn i porcí, amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector Fine Food, amb un 29%.

Fine Food Business Forum 2019. Informació de mercats

03.07.19

Fine Food Business Forum 2019. Informació de mercats

Informació sobre els 16 mercats convidats al Fine Food Business Forum 2019, la 2ª edició amb el format innovador organitzat per Prodeca. Documentació detallada sobre el consum actual i prospecció de futur de productes Fine food, situació econòmica dels països i característiques del consumidor. 

Tendències sector dolços

26.02.19

Tendències sector dolços

El mercat mundial de dolços i snacks està valorat en 79.180 milions d’euros. És un sector important dins dels productes Fine Food de Catalunya. Fem un breu repàs de les dades que el caracteritzen i del perfil de consumidors. 

Veure tots els documents

PROPERS ESDEVENIMENTS

ACTUALITAT DEL SECTOR FINE FOOD

La setmana BIO, la setmana que apropa els aliments ecològics a la ciutadania

12.01.20

La setmana BIO, la setmana que apropa els aliments ecològics a la ciutadania

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que promociona i dóna a conèixer la producció i alimentació ecològiques al consumidor final.

Formatges rodamóns

11.12.19

La volta al món dels productes catalans

En el passat, "à la catalane" va ser una nomenclatura internacional per anomenar qualsevol plat amb una guarnició d'albergínia i arròs. Aquests són alguns dels nostres productes i costums que conquereixen paladars de tot el món.

Santi Santamaria a la seva cuina

11.12.19

La revolució de la cuina catalana

El recorregut de la cuina catalana d'avantguarda dels anys 90 que van inspirar als joves talents emergents d'avui.

Veure totes les notícies