02.01.20

Catalunya incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 4,02% en el primer semestre de 2019 respecte al mateix període de 2018

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre gener i juny de 2019 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades provisionals de Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 19,42% del total de l'Estat. 

Si es compara el mateix període de 2017 (gener a juny), any en que les exportacions varen ser lleugerament superiors al 2018, veiem que, pel que fa a les exportacions agroalimentàries, Catalunya està en un 0,85% per sobre en valor i un 0,41% per sota en volum.  

Els subsectors que estan creixent en valor per sobre de la mitjana del sector agroalimentari són el carni (10,74%) beneficiat per la demanda de Xinai el Fine Food (5,90%). Creixen també, però per sota de la mitja, el sector de la fruita i de l’horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%). 

Per contra, es detecta una davallada el sector del peix i marisc (-13,89%), el del vi (-10,57%) i els olis vegetals (-8,19%). 

Comparant el sector agroalimentari amb la resta del sectors industrials de Catalunya, veiem com retalla distància amb les xifres del sector automobilístic, amb el qual competeix per arribar al lideratge de l’exportació catalana, ara per ara dominada pel sector químic i el de béns d’equipament. 

 

Xina, mercat de destí amb un gran creixement 

Tot i que els principals mercats de destí es mantenen (França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Regne Unit), destaca Xina, 6è mercat de destí, ja que s’han incrementat les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor. Aquest fet es deu, especialment, a la demanda de carn com a conseqüència de la pesta porcina africana que castiga el continent asiàtic des de finals de 2018. 

D’altra banda, Catalunya ha incrementat la seves exportacions agroalimentàries al Japó, 7è mercat de destí, en un 7,98% i a Taiwan, tot i no ser un dels principals destins asiàtics, ho ha fet en un 30,69%. Per contra, Hong Kong, un altre mercat amb una quota petita per Catalunya, ha disminuït en un 31,31%. 

Estats Units8è mercat, computa un increment de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya de l’1,27%. Tot i així, es preveu que les mesures proteccionistes del govern Trump i un possible increment dels aranzels als productes europeus, acabin repercutint en una davallada d’aquesta xifra abans que acabi l’any, incidint en sectors com el de la fruita, especialment els cítrics, els fruits secs o el peix congelat, entre d’altres.  

Pel que fa als mercat de Llatinoamèrica destaca Mèxic, 1er destí de la zona, on Catalunya ha incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 4,43%. Per contra, a  Brasil es detecta un  decrement de més de l’11%. 

Destaca també que, pràcticament la totalitat dels mercats africans estan creixent significativament com a països de destí, tot i partir d’una base petita: RD del Congo 188%, Kenia 152%, Senegal 98% i Nigèria 80%. 

D’una altra banda, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs presenten davallades del 26% i 14% respectivament. 

 

Taxa de cobertura: s’ha assolit el superàvit comercial 

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, ens dona una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora. 

En aquest sentit, el 2019, amb dades fins a juny, Catalunya compta amb una taxa de cobertura del 101,09, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (4.964 M€) són lleugerament superiors a les importacions (4.911 M€). Estem, per tant, en superàvit comercial en matèria agroalimentària per primera vegada, si bé cal veure si en el segon trimestre de l’any es manté aquesta situació.  

 

Les exportacions agroalimentàries creixen en valor 

Podem afirmar que Catalunya està posant en valor els seus productes agroalimentaris als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, el valor ho ha fet en un 64,76%. En els darrers cinc anys el valor pràcticament ha crescut a raó del doble del volum

Valorant el rati valor/volum de 2019 (gener a juny) respecte mateix període de 2018 observem que, aquest ha crescut un 2,28% denotant que estem venent els nostres productes amb més valor. 

Pel que fa a l’increment del valor dels subsectors, observem com els productes agroalimentaris de Catalunya s’estan pagant millor el 2019 respecte al 2018, destacant l’increment en percentatge dels següents productes: cereals (48,33%), llavors oleaginoses (28,75%), cafè, té i espècies (18,06%), conserves de fruita i verdura (17,18%), productes de la molineria (11,29%), carn (7,03%), làctics (5,80%), articles de confiteria (4,23%) i cacau i les seves preparacions (3,88). 

 

El sectors Carni i Fine Food, motors de les exportacions agroalimentàries  

El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari (36,33%), amb 10,74% d’increment en valor i 5,50% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 23,66% de totes les exportacions agroalimentàries (65,12% del sector carni) amb un creixement del 16,74% en valor i un 5,02% en volum. El sector Boví, representa el 4,05% del sector carni és el subsector carni que més increment assoleix (39,60% en valor i 36,20% en volum). 

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 30,64% del total exportat en valor i amb un creixement del 5,90% en valor i 1,35% en volum. Aquest sector el lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,76% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (8,40%), productes a base de cereals (7,38%), cafè (7,07%), extractes, essències i concentrats (7%), articles de confiteria (7,07%), productes làctics (6,44%), sucs vegetals (4,20%), confitures i melmelades (4,35%), aigües (2,24%), cervesa (2,76%), sucs de fruites (2,01%), fruits secs (5,58%). 

Els olis ocupen la tercera posició (l’any 2018 ocupada pel sector de la fruita i horta) amb el 6,85%. Aquesta categoria decreix un 8,19% en valor tot i incrementar en volum un 19,40%. 

La capacitat exportadora del sector fruiter el situa en la quarta posició (6,59%). Registra un increment en valor del 3,68% i un 8,82% en volum. 

El vi i el cava, cinquè sector, representen el 5,14% de les exportacions catalanes. Disminueixen les exportacions un 10,57% en valor i un 4,86% en volum respecte el mateix període de 2018. 

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,81%, i s’hi observa un increment del 2,94% en valor tot i el fort decreixement en volum 19,36%. 

El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentàries i decreix un 13,89% en valor i un 14,43% en volum tot i presentar el millor rati valor/volum. 

 

Fonts: 
Datacomex - A.E.A.T, Eurostat, INE - Idescat, EIE – DIRCE 
Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca 

 

Comparteix aquesta notícia