El sector de la carn i embotits
Indústria
La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un volum de negoci de 7.028 M€.
Representa més del 31% del volum de negoci del sector agroalimentari, el 40% en ocupació i més del 18% en nombre d’empreses.
És un sector que s'orienta cada cop més cap a la integració vertical com a forma d'assegurar la traçabilitat des de la granja fins al punt de venda, tot complint amb les exigències creixents del mercat.
Producció
Catalunya produeix anualment més de dos milions de tones de carn de totes les espècies: porcí, boví, oví, caprí, equí, aviram i conill.
Catalunya s’ha consolidat com un dels centres de producció més importants del continent europeu i se situa el 2017 com el 2n productor d’Europa i el 10è productor de carn porcí del món. Alhora és la principal regió d’explotació porcina, bovina i d’aus d’Espanya i la internacionalització representa un element clau per poder comercialitzar la seva oferta.
Exportació
Catalunya és un gran exportador de carn. Catalunya exporta el 51,53% en volum i el 48,82% en valor del total de la carn exportada per Espanya i el 22,56% en volum i 26,23% en valor de la Unió Europea. En elaborats, les xifres són les següents: Catalunya exporta en volum el 50,98% d’Espanya i el 28,42% d’Europa, i en valor el 51,62% i el 34,30%, respectivament.
De fet, més del 56% de la carn que s'hi produeix es comercialitza en mercats exteriors, la qual cosa representa, en valor, tenint en compte els elaborats carnis de 3.252 M€, i una taxa de cobertura de més del 860%. L’exportació de carn i productes carnis a països tercers s’ha incrementat un 114% en valor en els últims 5 anys, arribant a 981,52 milions d’euros el 2018. El porcí representa més del 72% tant en volum com en valor de les exportacions de carn.
Alhora, Catalunya és un territori amb una arrelada tradició en l’elaboració d’embotits de gran qualitat i molta varietat, que en el total de l’exportació representen més del 5% en volum i més del 10% en valor.
ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

29.11.19
Principals sectors exportadors
El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.

29.08.19
Despesa en alimentació a Catalunya
Catalunya està el 6% per sobre de la mitjana nacional pel que fa a la despesa per càpita en alimentació. El producte que copa més percentatge de despesa és la carn, seguit del peix i les fruites.

05.08.19
Consum mitjà de productes agroalimentaris per persona a Catalunya
Visió general de com es fragmenta la despesa en productes alimentaris a Catalunya en funció de la seva categoria.
ACTUALITAT DEL SECTOR CARN I EMBOTITS
28.12.20
El sector agroalimentari català s'estalvia prop de 70M€ en aranzels per l'acord del Brexit
L’acord d’última hora entre el Regne Unit i la UE estalvia al sector agroalimentari català 69,34 M€ en aranzels i es preveu que les exportacions alimentàries catalanes al Regne Unit puguin augmentar al voltant d’un 9% el 2021.
17.12.20
Gastroteca.cat i la Xarxa de Productes de la Terra s’alien per incentivar la promoció del sector agroalimentari local
La Diputació de Barcelona i Prodeca/DARP han signat un conveni per a la promoció de la Xarxa de Productes de la Terra i el sector agroalimentari local a través del desenvolupament, gestió i difusió del portal Gastroteca.cat.
27.11.20
L’empresa catalana, present a l’edició online de la Foodex Saudi 2020 de la mà de Prodeca
10 empreses catalanes del sector de l’agroalimentació han participat a través de Prodeca en el webinar Top Food Suppliers from Catalonia, Spain organitzat en el marc de l’edició online de la fira Foodex Saudi. El webinar va comptar amb la participació de 40 professionals de la importació, distribució, retail i Horeca de l’Aràbia Saudita.