02.01.20

L’impacte del Brexit en les exportacions agroalimentàries catalanes 

31 de gener de 2020. El Brexit ja té data definitiva. La majoria absoluta de Boris Johnson ha ratificat el pla del primer ministre del Regne Unit en avançar ferm cap a la sortida de la Unió Europea. S’acaba el període d’incertesa en relació amb la data, però lluny de donar-se per finalitzat, el Brexit efectiu, especialment per a les empreses exportadores, encara té un llarg camí per recórrer.  

 

brexit

 

 

Efectivament, el Regne Unit deixarà de ser un Estat membre de la Unió Europea l’últim dia de gener però, en aquell moment, començarà un període de transició que durarà 11 mesos, fins al desembre del 2020. Formalment ja no en formarà part, però a la pràctica continuarà integrat a les estructures comunitàries mentre es negocia la relació entre Londres i Brussel·les. Aquí sí, serà la sortida definitiva del Regne Unit de la UE, quatre anys després del referèndum promogut per David Cameron. 

Amb el calendari tancat i l’agenda política desbloquejada, una sortida sense acord (en què el Regne Unit no adoptaria polítiques ni regulacions de la Unió Europea, no existiria lliure moviment de persones o béns amb Europa i s’aplicarien aranzels i controls duaners) sembla que s’esvaeix. Altres possibles escenaris que es contemplen són el d’un Espai Econòmic Europeu (model noruec), amb el Regne Unit formant part del Mercat Únic, però no de la Unió Duanera Europea, la qual cosa permetria negociar acords amb països tercers; o una Associació Lliure de Comerç (model suís), que comportaria que el Regne Unit gaudiria de sobirania en acords amb la UE i països tercers i hi hauria lliure moviment de persones i béns. 

En tot cas, una “sortida ordenada” pot afavorir els interessos dels països exportadors al Regne Unit, com Catalunya. Regne Unit és un mercat rellevant per a les empreses agroalimentàries catalanes: de les 3.370 empreses catalanes amb presència al mercat britànic, 538 són d’alimentació i begudes (16%). El Regne Unit és el 5è país de destinació del sector agroalimentari, amb 572 milions d’euros exportats el 2018. Catalunya és, de fet, el 19è proveïdor mundial del Regne Unit en alimentació i l’11è entre els països integrants de la UE.  

 

Un mercat consolidat, una oportunitat permanent 

El mercat agroalimentari al Regne Unit és molt madur, amb una oferta variadíssima i forta competència però, d’altra banda, facilita l’entrada i la consolidació de les empreses que tenen bons productes, com és el cas català.  

Els productes carnis lideren les exportacions amb un 22,67%, seguides per les begudes (principalment vins) amb el 14,40% i en tercer lloc les fruites i verdures amb un 9,62%. Les conserves de fruita i verdures (9,62%), les conserves animals (8,99%), les conserves vegetals (7,87%), els olis i greixos (7,30%), les preparacions alimentàries (6,85%), els productes de pastisseria (6,47%) i la resta de productes (per sota del 2,5%), tanquen la llista. 

En els últims 10 anys les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 80% en volum i s’han doblat en valor, un bon exemple de la progressiva aposta del producte català al mercat britànic. També és destacable l’increment de la majoria d’aliments, tant en volum com en valor, en aquesta dècada, a excepció dels productes làctics, els cereals i el cafè.  

PRODECA EXPORTEM UK

 

 

Com afectarà el Brexit a la meva empresa? 

Aquesta tendència, malgrat l’imminent Brexit, s’ha de mantenir en els propers anys, i més tenint en compte que el Regne Unit és un país eminentment importador en matèria agroalimentària. Per això, Prodeca ha obert un nou canal d’informació i consultes dirigit exclusivament al sector agroalimentària de Catalunya.  

Es tracta d’un servei integral, que inclou un servei Help Desk d’accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit. D’aquesta manera, els experts sectorials de Prodeca podran compartir informació de gran utilitat per la presa de decisió de les empreses així com dades actualitzades i de difícil accés. 

Tanmateix, s’ha habilitat el web http://www.prodecabrexit.cat on el sector agroalimentari estarà informat permanentment de l’evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari en el Regne Unit. 

 

 

 

Comparteix aquesta notícia