30.06.20

Es publica el Cookbook amb les millors pràctiques del projecte europeu EUREGA

Aquest Cookbook és un dels principals lliurables de la primera fase del projecte Interreg Europe EURGEA. El projecte reuneix socis de diferents països europeus: Països Baixos, Finlàndia, Espanya, Irlanda, Grècia, Romania i Hongria. Tots els socis tenen el mateix objectiu general de secundar i influir en les polítiques regionals per a les PIME que treballen en el sector de la gastronomia. Aquest llibre pot veure's com un resum del que s'ha discutit i après durant la implementació del projecte. També serveix com a font d'inspiració perquè els socis continuïn l'útil cooperació que han establert amb les seves parts interessades regionals. Finalment, el document inclou recomanacions que podrien ser útils per a altres regions d'Europa amb desafiaments i objectius similars.

El projecte es va inspirar en el fet que, malgrat el potencial econòmic del sector alimentari i del potencial de la gastronomia i l'alimentació de crear distinció i atracció en l'àmbit mundial, i la capacitat d'impactar múltiples aspectes de la vida social mitjançant la creació de col·laboració entre diferents sectors, l'alimentació europea i la gastronomia se subestimen com a patrimoni cultural i impulsor del desenvolupament econòmic regional i no s'utilitza de manera efectiva com a instruments de diplomàcia pública. S’ofereix un resum de com el menjar i la gastronomia són potencials impulsors del desenvolupament regional i com el projecte EUREGA contribueix a aquest reconeixement.

A mesura que la competència entre regions continua augmentant en l'àmbit global, la cultura local s'està convertint en un actiu cada vegada més valuós per a crear atracció i impulsar el creixement econòmic. La gastronomia i el menjar són patrimoni social i cultural, són fonamentals per a la formació de la identitat (Hjalager, Richards 2002), i un important contribuent a l'economia d'Europa, juguen un paper essencial en aquest procés.

Els aliments tenen un paper de connexió multifacétic en la societat i els sistemes alimentaris sostenibles fan costat a les comunitats sostenibles. Afecta l'estil de vida, els hàbits, la salut i la salut de les persones. Les activitats comercials relacionades amb els aliments estimulen la col·laboració amb molts altres sectors, com el turisme, l'agricultura, l'hospitalitat, l'educació, el benestar, l'artesania, etc. (Cavicchi, Stancova; 2016)

Quant al seu potencial econòmic, la indústria d'aliments i begudes és el sector manufacturer més gran de la Unió Europea en termes d'ocupacions i valor agregat. Segons les dades d'Eurostat publicats en 2019, la indústria va generar una facturació anual de 1.192 milions d'euros i un valor agregat de 230 mil milions d'euros. Manté la característica d'un sector estable, resistent i robust en mantenir un creixement estable en els últims 10 anys i és un proveïdor d'ocupació clau i un ocupador relativament estable en emprar 4,72 milions de persones. La indústria alimentària representa 290,000 pimes que generen El 50% de la facturació de la indústria i proporcionar dos terços de les ocupacions dins del sector. Per tant, la seva contribució al creixement és crucial. (Food & Drink Industry Europe; 2019).

Encara que la indústria d'aliments i begudes de la UE és generalment competitiva a escala mundial, ja que les especialitats europees són molt apreciades a l'estranger, els productes són d'alta qualitat, saludables i segurs, la competitivitat relativa del sector en comparació amb altres productors mundials d'aliments ha experimentat una disminució. Ha vist un creixement més lent en la productivitat laboral i el valor agregat. La Comissió Europea ha pres múltiples iniciatives per a millorar la competitivitat de la indústria alimentària de la regió i, per tant, la seva contribució a l'atractiu i al creixement econòmic de la regió.

Recull de 24 bones pràctiques

Bones Pràctiques

 

Comparteix aquesta notícia