24.08.20

Catalunya incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 9,18% en el primer semestre de 2020

  • La facturació global del primer semestre 2020 (5.420,43M€) supera al del mateix semestre de 2019 (4.964,70M€), mantenint el superàvit comercial.
     
  • Valorant la ràtio valor/volum del primer semestre de 2020 respecte al mateix període de l’any anterior, ha crescut un 4,61%, denotant que, en conjunt, s’estan venen els productes amb més valor.
     
  • Els subsectors que més creixen en valor són el de la fruita i l’horta (25,28%) i el carni (21,66%), beneficiat per la demanda de la Xina.
     
  • El sector agroalimentari i les seves exportacions es posicionen com a un dels motors de Catalunya per combatre els efectes econòmics de la pandèmia produïda per la Covid-19.

 

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 9,18% en valor i un 4,37% en volum entre gener i juny de 2020 respecte al mateix període de l’any passat, segons els càlculs realitzats a partir de les dades provisionals de l’Agència Tributària

Les xifres mostren part de la incidència de la pandèmia produïda per la Covid-19, declarada l’11 de març de 2020 per la OMS. Aquesta va tenir els primers efectes visibles en les exportacions a partir de les dades d’abril, on la tendència creixent es va començar a alentir respecte de 2019. D’altra banda, al maig el comerç exterior es va situar per sota dels resultats del mateix mes de l’any 2019. Tot i això, la facturació global del primer semestre 2020 (5.420,43M€) és superior al del mateix semestre de 2019 (4.964,70M€), afavorit per les bones xifres de juny 2020.

Les exportacions agroalimentàries creixen en valor

Valorant la ràtio valor/volum del primer semestre de 2020 respecte al mateix període de l’any anterior, ha crescut un 4,61%, denotant que, en conjunt, s’estan venen els productes amb més valor, destacant l’increment percentual dels següents sectors: carni (14,02%), fruita i horta (12,38%), i olis vegetals (4,65%). Registren pèrdua de valor en aquest semestre el peix (-20,05%), el vi i cava (-8,53%) i el sector Fine Food (-4,99%).


Es manté el superàvit

Catalunya va assolir per primera vegada el superàvit comercial agroalimentari durant el primer semestre del 2019 i el va consolidar en el global de tot l’any 2019. En aquest primer semestre de 2020 es manté el superàvit amb una taxa de cobertura del 112,94%, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (5.420,43 M€) són lleugerament superiors a les importacions (4.799,59 M€).

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, ens dóna una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

Anàlisi de les exportacions per sectors

El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari amb un 40,48% del total i un 21,66% d’increment en valor i 6,71% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 27,08% de totes les exportacions agroalimentàries (66,89% del sector carni) amb un creixement del 24,97% en valor i un 7,41% en volum.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 27,67% del total exportat en valor i amb un decreixement del l’1,41% en valor tot i l’increment del 3,76% en volum. Aquest sector el lideren les següents subcategories: snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (23,73% del total del sector Fine Food), dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (21,76%), sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (16,20%), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (15,02%), plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (10,93%) i formatges, productes làctics i ous (5,00%).

La capacitat exportadora del sector de la fruita i horta el situa en la tercera posició (7,56%). Registra un increment en valor del 25,28% i un 11,48% en volum.

Els olis vegetals ocupen la quarta posició amb el 7%. Aquesta categoria creix un 11,85% en valor i un 6,63% en volum. L’oli de soja lidera el creixement en valor de la categoria amb un 45,01% i l’oli d’oliva, que representa el 44,60% del total de la categoria, presenta un creixement del 2,47% en valor tot i decréixer en volum un 7,36%.

El sector del vi i el cava, cinquè sector, representa el 4,07% de les exportacions catalanes. Disminueixen les exportacions un 13,55% en valor i un 5,49% en volum respecte al mateix període de 2019.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,65%, i s’hi observa un increment del 4,56% en valor tot i el decreixement en volum del 0,26%.

El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa l’1,71% de les exportacions agroalimentàries i decreix un 25,88% en valor i un 7,30% en volum tot i presentar el millor rati valor/volum.

 

 

Anàlisi dels mercats. La Xina, segon mercat de destí, duplica el seu valor

Els mercats asiàtics són els que primer s’estan recuperant de la crisi a escala mundial. Aquests presenten ja una demanda creixent, especialment pel que fa a aliments i begudes. Han incrementat en quasi un 54% les compres agroalimentàries de Catalunya en aquest primer semestre de 2020 respecte a l’any anterior.

Els mercats que lideraran aquest 2020 el creixement de la despesa en alimentació són, segons estimacions realitzades amb les dades d’Euromonitor International Ltd, Xina (+18,1%), Vietnam (+6,4%), Filipines (+5,2%), Hong Kong (+2,2), Taiwan (+1,4%). Això, tenint en compte que la despesa alimentària al 2020 es preveu, com a conseqüència directa de la Covid-19, el Brexit i les polítiques proteccionistes, pràcticament igual a la de 2019. També cal tenir en compte la ralentització en consum del mercat d’Amèrica i l’Europeu.

Els principals mercats de destí tradicionals per Catalunya es mantenen: França, Itàlia, Alemanya, Portugal, Regne Unit i el Japó, destaca la Xina, que el 2019 ja es va posicionar com el sisè mercat de destí incrementant les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor. Durant el primer trimestre de 2020 ja es va situar com a segon mercat de destí en valor, només superat per França, i en aquest primer semestre de 2020 ha increment respecte al mateix període de l’any passat un 169%.

D’altra banda, Catalunya ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries a Aràbia Saudita, 43,60%, Líbia (62,19%), al Marroc (49,21%), Vietnam (66,46%), Qatar (65,93%).

Destaquen, també, l’increment significatius al Regne Unit (5,28%), sisè mercat de destí dels productes agroalimentaris de Catalunya.

Estats Units, vuitè mercat de destí el 2019, perd dues posicions amb un decrement de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya del 16,05%.

Pel que fa als mercats amb decrements en valor destacables trobem Mèxic (-31,58%), Corea del Sud (-25,99%) i Rússia (-28,51%).

 

 

Comparteix aquesta notícia