22.02.21

Catalunya augmenta un 6,62% les seves exportacions agroalimentàries i supera per primera vegada els 11.000 M€

  • El sector agroalimentari es consolida com a motor de l’economia catalana i bat un nou rècord d’exportacions augmentant el 6,62% en valor i un 6,95% en volum.
  • Catalunya pren el lideratge de les exportacions alimentàries a l’Estat espanyol  i supera per primera vegada a Andalusia.
  • El sector carni, liderat per les vendes de porc, i el Fine Food representen el gruix del valor de les exportacions.
  • Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant el 2020 una taxa de cobertura de 117,69 %.

Tot i l’efecte COVID i l’alentiment del comerç internacional, el sector de l’alimentació de Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador i supera per primera vegada els 11.000 M€ en les seves vendes internacionals (11.435,01 M€). En comparació amb les dades de l’any 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i 6,95% en volum, i esdevé l’únic sector econòmic que creix en exportacions en un any globalment negatiu pel comerç exterior català. 

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

Per primera vegada, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que en els darrers anys havia ocupat aquesta posició. 

Els sectors Carni i Fine Food lideren el comerç exterior

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

El carni manté el lideratge pel que fa a exportacions agroalimentàries (40,16% del total). Amb un increment del volum de l’11,68% respecte a l’any anterior, el valor ha crescut un 13,90%. Destaca el porcí, que representa el 66,18% del valor d’exportació del sector carni i el 26,58% del valor total de les exportacions. 

El segon lloc correspon al sector multiproducte o Fine Food (26,71% del total exportat en valor). Aquest sector decreix en les seves exportacions un 2%. Les principals categories del sector Fine Food són els productes de fleca i pastisseria (10,35% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (8,50%) i extractes, essències i concentrats (7,98%). 

De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’horta, que se situa en tercera posició (8,45%), que registra un increment en valor del 10,33% i un decrement del 6,79% en valor respecte al 2019. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 6,24%, que creix un 12,49% en valor i incrementa el volum exportat un 15,35%. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 48,33% d’aquest sector, creixent un 6,22% en valor i un 20,5% en volum.

El sector del vi i cava manté la tendència decreixent de l’any anterior amb un descens del 10,14% en valor i del 2,45% en volum respecte al 2019. Cal tenir en compte que el comerç exterior mundial del vi ha caigut en valor un 7% durant el 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,57% de les exportacions catalanes. El cava representa pràcticament el 53% de valor exportat.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,93% i s’hi observa un creixement del 8,10% en valor.

Per últim, el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries, un 12,87% menys respecte a 2019. Aquest decrement és degut a la davallada significativa de la demanda i per tant, dels preus. Tot i això, manté pràcticament el volum i presenta la millor ràtio valor/volum exportat.

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

El sector agroalimentari, tractor del comerç exterior

El bon posicionament dels productes agroalimentaris catalans en els mercats internacionals és el resultat de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i això ho demostren les dades: en l’última dècada, Catalunya ha crescut un 84,73% en valor i un 45,78% en volum i en els darrers cinc anys el valor ha crescut a raó del doble del volum.

Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, Catalunya compta amb 2.713 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior). 

On exportem més?

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Aràbia Saudita, el mercat africà o el del sud-est asiàtic són cada cop més atractius per als productes i les empreses catalanes del sector.

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2020 han estat: França (17%), Xina (14,9%), Itàlia (8,6%), Alemanya (6,1%), Regne Unit (5%), Portugal (4,9%), Japó (3%), Països Baixos (2,7%) i els Estats Units (2,5%). La Xina es consolida com a segon destí amb un increment del 109% el 2020. Destaca també l’increment de les exportacions a Aràbia Saudita (51,2%), al Marroc (37,6%) i a Hong Kong (22,5%).

S’evidencia que els països de l’Orient Mitjà, els països asiàtics i els africans són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees. L’impuls de les nostres vendes exteriors es concentra especialment a àrees geogràfiques on hi ha un creixement de la població i de la renda de les classes mitjanes

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

Superàvit comercial

Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant el 2020 una taxa de cobertura de 117,69, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (11.435,01 M€) són superiors a les importacions (9.715,84 M€). 

Exportacions agroalimentàries Catalunya 2020

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l'increment de valor, ens dóna una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.
 

Comparteix aquesta notícia