21.05.20

Catalunya incrementa les seves exportacions agroalimentàries un 16,42% en el primer trimestre de 2020

 

 

  • Caldrà observar les dades del segon trimestre de 2020 per copsar l’efecte real de la Covid-19 en les exportacions.
  • Els subsectors que més creixen en valor són el carni (34,37%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el de la fruita i horta (28,31%).
  • Catalunya manté el superàvit comercial en matèria agroalimentària en el primer trimestre de 2020.
  • El sector agroalimentari i les seves exportacions es posicionen com a un dels motors de Catalunya per combatre els efectes econòmics de la pandèmia.

 

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 16,42% en valor i un 4,30% en volum entre gener i març de 2020 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades provisionals de Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu.

Tot i que caldrà observar les dades del segon trimestre de 2020 per valorar l’efecte real que la Covid-19 ha tingut en el conjunt de les exportacions agroalimentàries, aquests resultats mostren part de les conseqüències de la pandèmia, ja que l’estat d’alarma es va decretar el 14 de març de 2020 i que, per tant, els efectes en les dades d’exportacions només contemplen la segona quinzena de març, on moltes comandes ja estaven també en procés d’exportació i, probablement, incrementades per mantenir un estoc en cas de confinament.

En tot cas, les dades d’exportació del període gener a març de 2020 posen de manifest que l’exportació serà un dels elements clau per a la recuperació dels greus efectes econòmics de la COVID-19. També fan palès que l’alimentació és un sector que, en moments de crisi, continua sent motor de l’economia a Catalunya demostrant la seva capacitat de continuar treballant davant l’adversitat.

Tenint aquestes premisses en compte, i cenyint-nos exclusivament a les dades disponibles, s’observa que, partint de l’Índex Prodeca* que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els que més creixen en valor són el carni (34,37%), beneficiat per la demanda de la Xina, i la fruita i horta (28,31%). També destaquen, però per sota de la mitja, els olis vegetals (15,55%).

Així mateix, caldrà tenir en compte que els mercats asiàtics són els que primer s’estan recuperant de la crisi a escala mundial. Aquests presenten ja una demanda creixent, especialment pel que fa a aliments i begudes.

 

Els sectors carni i Fine Food, continuen com a motors de les exportacions agroalimentàries

El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari amb un 41,25% del total i un 34,37% d’increment en valor i 3,22% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 28,17% de totes les exportacions agroalimentàries (69,03% del sector carni) amb un creixement del 42,51% en valor i un 5,20% en volum.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 28,38% del total exportat en valor i amb un creixement del 3,86% en valor i 6,57% en volum. Aquest sector el lideren les següents subcategories: snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (24,58% del total del sector Fine Food), dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (22,74%), sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (15,88%), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (13,89%), plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (10,56%) i formatges, productes làctics i ous (5,21%).

Els olis vegetals ocupen la tercera posició amb el 6,85%. Aquesta categoria creix un 15,55% en valor i un 7,65% en volum. L’oli de soja lidera el creixement en valor de la categoria amb un 120% i l’oli d’oliva, tot i decréixer un 28,84% en volum només ho fa un 4,13% en valor.

La capacitat exportadora del sector de la fruita i horta el situa en la quarta posició (6,01%). Registra un increment en valor del 28,31% i un 15,56% en volum.

El sector del vi i el cava, cinquè sector, representen el 4,24% de les exportacions catalanes. Disminueixen les exportacions un 3,18% en valor tot i que incrementen un 6,82% en volum respecte al mateix període de 2019.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,48%, i s’hi observa un increment del 2,97% en valor tot i el decreixement en volum de l’11,78%.

El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa l’1,91% de les exportacions agroalimentàries i decreix un 10,51% en valor i creixement el 6,72% en volum tot i presentar el millor rati valor/volum.

 

Dades Exportació Primer Trimestre 2020

 

La Xina, segon mercat de destí duplicant el seu valor

Tot i que els principals mercats de destí es mantenen (França, Itàlia, Alemanya, Portugal, Regne Unit i el Japó), destaca la Xina, que el 2019 ja es va posicionar com el sisè mercat de destí incrementant les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor. Durant el primer trimestre de 2020 s’ha situat com a segon mercat de destí en valor, només superat per França, i amb un increment respecte al mateix període de l’any passat del 196,36%.

D’altra banda, Catalunya ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries al Japó, setè mercat de destí, en un 14,32%.

Estats Units, vuitè mercat el 2019, perd dues posicions amb un decrement de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya del 7,98%.

Destaquen, també, increments significatius al Marroc (98,12%), Hongria (39,23%), Aràbia Saudita (34,23%), Filipines (26,56%), Polònia (25,84%) i Romania (22,37%).

Pel que fa als mercats amb decrements en valor destacables trobem Corea del Sud (-32,37%), Mèxic (-23,58%) i Rússia  (-23,78%).
 

Dades Exportació Primer Trimestre 2020 b

 

Es manté el superàvit

Catalunya va assolir per primera vegada el superàvit comercial agroalimentari durant el primer semestre del 2019 i el va consolidar en el global de tot l’any 2019. En aquest primer trimestre de 2020 es manté el superàvit amb una taxa de cobertura del 108,47, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (2.728,39 M€) són lleugerament superiors a les importacions (2.515,32 M€).

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, ens dóna una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

 

Les exportacions agroalimentàries creixen en valor

Valorant la ràtio valor/volum del primer trimestre de 2020 respecte al mateix període de l’any anterior, ha crescut un 11,62%, denotant que, en conjunt, s’estan venen els productes amb més valor.

Pel que fa a l’increment del valor dels subsectors, els productes agroalimentaris de Catalunya s’estan pagant millor el 2020 respecte el 2019, destacant l’increment percentual dels següents sectors: carni (30,17%), fruita i horta (11,03%), i olis vegetals (7,34%). Perden valor el peix               (-16,15%) i el vi i cava (-9,36%).

 

 

Dades Exportació Primer Trimestre 2020 per sectors

 

 

L’estudi de les dades d’exportació agroalimentàries de Catalunya ha tingut en compte per a cada sector els productes que s’especifiquen a continuació.

  • Sector  carni:  carn,  animals  vius,  carns  processades,  embotits,  preparacions  càrniques  i conserves, despulles animals i olis i greixos animals.

  • Sector Fine Food – multiproducte: làctics, mel, ous, productes de pastisseria, confiteria i dolços, cafè, té i infusions, salses, gelats, cervesa, aigua, begudes fermentades, destil·lats, conserves vegetals, conserves de peix i marisc, vinagres, preparacions de fruita, melmelades de fruita, sucs.

  • Sector de la fruita i l’horta: fruita, fruits seca i hortalisses.

  • Sector de l’oli: oli d’oliva i altres olis vegetals.

  • Sector del vi i del cava: vi, cava i altres vins de raïm.

  • Sector del peix i el marisc: peix, marisc, olis i greixos de peix.

  • Sector de cereals, molineria i llavors: cereals, productes de la molineria i llavors.

 

Correspondència TARICs:

  • Sector carni: CAPÍTOL 1 - ANIMALS VIUS, CAPÍTOL 2 - CARN I DESPULLES COMESTIBLES (Excepte les partides 020820, 020830, 020840, 020850, 020860, 02089030 i 02089060), CAPÍTOL

15 -GREIXOS I OLIS ANIMALS I VEGETALS (només les partides 1501, 1502, 1503, 1506 i la

151610), CAPÍTOL 16 - PREPARACIONS DE CARN, PEIX O DE CRUSTACIS (1601 i 1602),

CAPÍTOL 23 - RESIDUS (només la partida 230110).

  • Sector Fine Food – multiproducte: CAPÍTOL 4 - LLET I PRODUCTES LACTIS; OUS D'AU; MEL NATURAL; PRODUCTES COMESTIBLES, CAPÍTOL 9 - CAFÈ, TE, mate i espècies, CAPÍTOL 13

    • GOMES, RESINES I ALTRES SUCS I EXTRACTES VEGETALS (només la partida 1302), CAPÍTOL 16 - PREPARACIONS DE CARN, PEIX O DE CRUSTACIS, MOL·LUSCS O ALTRES INVERTEBRATS AQUÀTICS (només les partides 1604 i 1605), CAPÍTOL 17 - SUCRES I ARTICLES DE CONFITERIA, CAPÍTOL 18 - CACAU I ELS SEUS PREPARACIONS, CAPÍTOL 19

    • PREPARACIONS A força de CEREALS, FARINA, MIDÓ, FÈCULA O LLET; PRODUCTES DE PASTISSERIA,  CAPÍTOL  20  -  PREPARACIONS  D'HORTALISSES,  FRUITES  O  ALTRES

FRUITES O ALTRES PARTS DE PLANTES, CAPÍTOL 21 - preparacions alimentàries DIVERSES,

CAPÍTOL 22 - BEGUDES, líquids alcohòlics i vinagres (només la partida 2201, 2202, 2203, 2206, 2207, 2208 i 2209).

  • Sector de la fruita i l’horta: CAPÍTOL 7 - HORTALISSES, PLANTES, ARRELS I TUBERCLES ALIMENTARIS, Capítol 8 - FRUITES I FRUITS COMESTIBLES; Escorces D'AGRES (CÍTRICS), MELONS O SÍNDRIES.

  • Sector de l’oli: CAPÍTOL 15 -GREIXOS I OLIS ANIMALS I VEGETALS (només les partides 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515 i 1516 excepte la 151610).

  • Sector del vi i del cava: CAPÍTOL 22 - BEGUDES, líquids alcohòlics i vinagres (només les partides 2204 i 2205).

  • Sector del peix i el marisc: CAPÍTOL 3 - PEIXOS I CRUSTACIS, MOL·LUSCS I ALTRES INVERTEBRATS AQUÀTICS, CAPÍTOL 15 -GREIXOS I OLIS ANIMALS I VEGETALS (només la partida 1504), CAPÍTOL 23 - RESIDUS (només la partida 23012000).

  • Sector de cereals, molineria i llavors: Capítol 10 - CEREALS , CAPÍTOL 11 - PRODUCTES DE LA MOLINERIA; MALTA; MIDÓ I FÈCULA; INULINA; GLUTEN DE BLAT, CAPÍTOL 12 - LLAVORS I FRUITS OLEAGINOSOS; LLAVORS I FRUITS DIVERSOS; PLANTES INDUSTRIALS O MEDICINALS; PALLA I FARRATGE

 

Fonts: Datacomex - A.E.A.T Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca 

Comparteix aquesta notícia