09.12.19

Catalunya, capdavantera en la producció de fruita dolça i de pinyol

La fruita fresca és un dels principals productes agrícoles de Catalunya  tant per la importància econòmica i la superfície de cultiu com pel volum de la seva producció a l’Estat i a Europa. També pels nivells d’exportació, que en els últims anys han anat a l’alça i que situen el sector fruiter en el tercer en el rànquing de les exportacions d’aliments amb una quota del 10,8% i un valor superior als 1.000 M€. Nectarines, cítrics, pomes, peres i préssecs són entre les fruites més venudes i ben valorades a l’estranger. 

Qualitat per davant de tot

Catalunya compta amb una arrelada tradició pagesa que té la qualitat com a distintiu. Aquesta és també la filosofia del sector de la fruita dolça i de pinyol, que aposta per una producció de temporada, de màxima qualitat i respecte pel medi ambient. Esdevé un producte gastronòmic de primer nivell. “Aquí produïm les millors varietats, per això tothom hauria de menjar fruita catalana”, afirma Jordi Cruz, reconegut cuiner català per les seves 3 estrelles Michelin. Pomes, peres, préssecs, cítrics, melons, figues i maduixes del Maresme són algunes de les fruites que cita Cruz, amb les quals es poden fer múltiples receptes, com compota, pastís de poma, milfulls de poma o ànec amb peres, per posar només alguns exemples.  El cuiner destaca la vinculació que hi ha entre productors i cuiners i defensa que les fruites siguin de temporada i es consumeixin en el seu punt àlgid.

Per tal de donar a conèixer tot aquest potencial, Prodeca organitza la participació d’empreses catalanes del sector de la fruita en la Fira Fruit Logística, el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i a les hortalisses que té lloc a Berlin cada febrer.

Varietats amb segell propi

Al llarg de la geografia catalana trobem diverses varietats de fruita dolça amb segell propi. És un reconeixement que en garanteix la qualitat, el compliment rigorós d’unes normes de producció i certificació i, en definitiva, la vinculació del producte amb el territori. És el cas de la Pera de Lleida, una Denominació d’Origen Protegida (DOP) que engloba les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference. També la Poma de Girona, una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que abasta quatre varietats principals: Golden, Red Delicious, Gala i Granny Smith. Un reconeixement, el d’IGP, que també tenen les Clementines de l’Ebre. 

Una altra manera de menjar fruita

La fruita és un aliment amb un alt valor nutritiu i saludable present en la dieta mediterrània. Portar un ritme frenètic de vida i tenir poc temps per menjar no estan renyits amb una alimentació sana i equilibrada. En aquest sentit, han anat a l’alça noves fórmules que permeten compatibilitzar els bons hàbits alimentaris –i, per tant, el consum de fruita– amb els menjars de carmanyola a la feina. 

En els últims temps s’han popularitzat productes com els batuts de fruites i verdures o els sucs, amb la perspectiva que el seu consum continuï creixent. Altres empreses han innovat per fer més fàcil i abastable el consum de fruita. Existeixen els snacks de fruita, una nova manera de menjar entre àpats d’una manera saludable. També un revolucionari sistema de congelació de la fruita fresca que en manté totes les vitamines, sabor i textura original. I per aquells que vulguin menjar-se-la com s’ha fet tota la vida, també hi ha l’opció que et portin la fruita fresca a l’oficina en el seu punt òptim per al consum.

Comparteix aquesta notícia