09.12.19

Prodeca elabora un mapa inèdit per donar resposta a les necessitats del sector en l’àmbit de les exportacions de fruita de pinyol al món

Prodeca ha elaborat un mapa inèdit dels països del món que identifica els protocols per a l’exportació de la fruita de pinyol. Els productors catalans tenen l’oportunitat de veure en un sol document on es poden exportar les varietats de fruita de pinyol (préssecs i nectarines) tenint en compte cada situació: estats amb i sense protocol, sense vendes, en negociació, en petició de negociació i on no s’ha iniciat la petició de negociació. A més, el gràfic també mostra les varietats de fruita de pinyol dividides en cinc categories tenint en compte la seva vida útil: menys de 14 dies, fins a 21 dies, 28 dies, 35 dies o fins a 42 dies i detalla informació logística que indica els temps necessari per enviar els productes a qualsevol port del planeta.

Demanda del sector

“Elaborar el mapa ha estat tot un repte per a Prodeca i per donar resposta a la demanada del sector. Per primera vegada, amb un únic document, les empreses trobaran la informació dels estats dels protocols, de logística, així com de les varietats més adequades per a cada mercat”, explica Rosalba Arrufat, cap d’àrea del sector Fruita i Hortalissa i Oli d’Oliva. “El mapa és una eina que té un gran valor afegit”, afegeix Arrufat, que comenta que “aquest projecte es va començar a gestar fa un parell d’anys en un grup de treball que incloïa empreses i entitats del sector, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el departament d’Agricultura. L’objectiu era avaluar i optimitzar el potencial posterior a la collita de diferents varietats de fruita de pinyol per arribar a mercats tercers. 

Mapa varietats fruita

En creixement

Les exportacions dels quatre principals fruiters (poma, pera, nectarina i préssec) ha augmentat un 5,3% en els darrers cinc anys, tot i la davallada de les exportacions de pera (-20,3%), i en poma creix un 25,7%; mentre les importacions de les principals fruites fresques produïdes a Catalunya disminueixen un 0,5% en el mateix període (en préssec cauen un 69,2%, i en nectarina, per contra, es disparen un 150%).

Pla d’acció

El sector de la fruita dolça es considera estratègic per al país i els darrers anys es troba en una difícil situació deguda, entre d'altres causes, als baixos preus que perceben els agricultors per les seves produccions. Per aquest motiu, l’any 2017 el Departament d’Agricultura, juntament amb el sector i les organitzacions professionals agràries, va engegar la iniciativa del Pla d'Acció de la Fruita Dolça  amb la qual es vol reforçar el sector de la fruita a Catalunya. El Pla compta amb un pressupost de 19,3 M€ i disposa de 10 mesures que es van posar en marxa el 2018 i finalitzen el 2020, excepte els ajuts a les arrencades d’arbres fruiters que acaben el 2021.

fruita

Consum intern

La fruita més consumida a les llars catalanes (en tones) és la poma, seguida del préssec i la nectarina, i la pera. Amb tot, el consum de la poma cau un 12,3%, un 24,1% de la pera, un 35,3% de la cirera i un 34,9% de la pruna; mentre el consum de préssecs i nectarines puja un 16,0%. El consum de fruita fresca per càpita a Catalunya és de 26,32kg, sent juliol, juny i setembre, per aquest ordre, els mesos de major consum i  desembre el de menys. Es calcula que més del 58% de la fruita fresca de les llars es compra en supermercats. 

Els experts recomanen menjar cinc racions de fruita i verdura al dia, sobretot a l’estiu en què hi ha més varietats i és un aliment refrescant. També s’aconsella comprar fruites de temporada (són més gustoses i econòmiques) i de proximitat (per ajudar a l’economia local i al desenvolupament rural i de cada territori). 

*Informació elaborada amb dades corresponents a l’any 2016

Comparteix aquesta notícia