20.04.18

Catalonia Food & Gastronomy Hub, la síntesi de la potència agroalimentària i gastronòmica de Catalunya a Alimentaria 2018

Catalunya, el seu territori, els seus productes i les persones que els treballen, des d’una òptica comercial i en un mateix espai. Tot explicat de la mà dels seus agents, productors, elaboradors i xefs, els que converteixen el sector agroalimentari català en un dels més punters d’Europa. És l’estand Catalonia Food&Gastronomy HUB a la fira Alimentaria 2018, la síntesi expositiva del bo i millor d’un territori el potencial agroalimentari del qual representa una xifra de negoci de 25.200 milions d’euros anuals i dóna feina a 79.900 treballadors en les seves 2.500 indústries productores d’aliments i begudes i 3.695 companyies exportadores.

Al llarg dels quatre dies de fira (del 16 al 19 d’abril), i amb una programació de més de 80 activitats entre degustacions, tastos, showcookings, presentacions de productes càrnics, ponències, trobades sectorials i reunions empresarials, el contingut que nodrirà al HUB recorrerà les diferents categories dels productes més emblemàtics de Catalunya.

L’estand vol ser un punt de trobada per a importadores i productors, un aparador de la salut agroalimentària de Catalunya i un contenidor de la seva capacitat productiva, exportadora i empresarial. Mitjançant una vídeo-instal·lació audiovisual de sis pantalles de gran format es mostrarà en imatges tota la cadena agroalimentària, des del més macro (paisatge, territori) i la matèria prima (producte), al procés d’elaboració de la mateixa (transformació), passant per la cuina que el porta a la taula; des del camp al producte gourmet.

A l’agenda de l’espai, seran els propis xefs qui expliquin els productes. Entre altres, Adrián Marín, Rafael Muria, Pep Nogué, Ada Parellada, Jeroni Castell, Alain Guiard, Ricard Borrás, Martí Rosàs, Albert Mendiola o Rafa Zafra s’ocuparan d’il·lustrar-ho als fogons, mentre que Ferran Adrià, Joan Roca, Josep Roca, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz, Paco Pérez, Sergio i Javier Torres, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Ferran Centelles o Christian Escribà ho faran mitjançant un vídeo promocional sobre la qualitat dels productes catalans, rebost d’alguns dels millors restaurants del món, que presentaran en directe Carles Gaig i Eduard Xatruch en un dels actes principals de Prodeca a Alimentaria.

 

El producte, protagonista

Formatges i embotits comptaran amb una presència destacada. Alguns dels formatges més premiats de Catalunya seran protagonistes de degustacions en un mostrador en el que seran exposats, explicats i tastats. S’hi trobaran els formatges guanyadors dels premis Lactium (Vic), dels World Cheese Awards, així com els premiats a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. En el cas dels embotits, s’hi mostrarà la síntesi dels embotits més nostrats de Catalunya, entre els que s’hi troben la llonganissa IGP Vic, diferents tipus de botifarres i bulls, pernils i altres embotits derivats del porc i típicament catalans. Igualment, els productes amb denominació d’origen protegit IGP – DOP lideraran un dels quatre mostradors com ensenyes de qualitat d’un territori gastronòmicament divers i ric.

La categoria Fine Food exposarà en un dels quatre mostradors del HUB alguns dels seus productes més representatius. La selecció dels productes s’ha dut a terme mitjançant una enquesta enviada a periodistes, influencers, gastrònoms i cuiners catalans en els que se’ls preguntava pels seus productes i marques preferides. Els resultats es presentaran el dilluns 16, a les 16:45h, durant l’acte Fabulous Fine Food.

Vins i caves tindran un espai amb entitat pròpia i activitats liderades per l’INCAVI  (Institut Català de la Vinya i el Vi). Al HUB, el visitant trobarà representades les dotze DO de Catalunya, que mostraran la seva singularitat en varietats de raïm, territori o mètodes de vinificació. A més, es podran tastar en primícia les garnatxes millor puntuades en el concurs “Millors Garnatxes del Món”, que haurà tingut lloc uns dies abans.

 

La cuina Halal catalana, a Catalonia Food & Gastronomy HUB

Entre les demostracions, tastos i showcookings que se succeiran al Gastronomy HUB, destaquen els relacionats amb la cuina Halal, englobats en el programa Catalan Food. Halal Club, que volen donar resposta a la necessitat de promoció i internacionalització de les empreses agroalimentàries catalanes que produeixen pel mercat halal. Entre les activitats programades, destaca la presentació el dijous 18 d’abril, a les 14h, d’un directori online que permet buscar i conèixer els elaboradors catalans amb certificació halal i les característiques dels seus productes. Seguint en la seva vocació de servei a les empreses, Prodeca presentarà la guia Dubai Global Gateway for Halal Industry, document imprescindible per formar i informar a les empreses agroalimentàries catalanes que volen produir pel mercat d’aliments halal.

L’acte de presentació del programa Catalan Food. Halal Club comptarà amb un showcooking a quatre mans a càrrec del cuiner Antonio Sáez (Hotel Arts) i de Francesc Solé Parellada (7portes). Es degustaran plats autòctons de la cuina dels Emirats Àrabs y, per part catalana, s’elaborarà un menú halal amb el receptari català com a protagonista.

 

Prodeca a Alimentaria més enllà del HUB

En la seva ferma aposta per la comercialització i internacionalització del sector agroalimentari català, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de Prodeca, organitzarà la participació de 192 firmes catalanes sota el paraigües de Catalunya en els diferents salons del certamen: Lands of Spain, Intervin, Intercarn i Interlac.

Resum presència empreses catalanes a Alimentaria 2018

Nom pavelló Ubicació Superfície Participants
Internacional Pavelló 1 54 m2 6 institucions
Lands of Spain Pavelló 2 1.150 m2 98 empreses
Intervin Pavelló 3 763 m2 69 empreses
Interlact Pavelló 4 60 m2 9 empreses
Intercarn Pavelló 5 359 m2 10 empreses
Catalonia Food & Gastronomy Hub Pavelló 3 315 m2  
   

2.701 m2

192 empreses

 

Comparteix aquesta notícia