05.03.21

La supressió dels aranzels entre la UE i els EUA, una bona notícia per al sector agroalimentari català

El passat 5 de març, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, anunciava per xarxes socials que la Unió Europea havia arribat a un acord temporal de quatre mesos amb els Estats Units per suspendre tots els aranzels arran de les disputes entre Airbus i Boeing.

A l'octubre de 2019 van entrar en vigor els nous increments aranzelaris als països europeus. El govern de Trump va decidir sancionar la Unió Europea amb aranzels comercials equivalents a 7.500 milions de dòlars, per compensar els subsidis europeus a Airbus. Aquests aranzels, un increment del 25% les taxes per a alguns dels productes més exportats a Estats Units, es van aplicar sobretot al sector agroalimentari i els més afectats van ser els vins no carbonatats amb graduació de menys de 14% d'alcohol en envasos de fins a 2 litres, l’oli d’oliva i la carn de porcí congelada.

Tot i la temporalitat de l'acord, l'anunci és una molt bona notícia per a les empreses catalanes que exporten aliments i begudes als EUA, que veuen un primer pas per recuperar la competitivitat perduda en aquest mercat clau per a la indústria agroalimentària.

Cal tenir en compte que les empreses exportadores van assumir en bona part el cost de l'increment aranzelari; l'impacte d'aquests aranzels va ser de 16,4M€, el que va repercutir en un cost total d'un 56M€ per a les empreses catalanes, incloent els impostos i la pèrdua de negoci.

Els Estats Units, 9è mercat mercat de destí per als productes agroalimentaris catalans

El 2020 Catalunya va exportar aliments i begudes per valor de 289,5M€ als Estats Units, que va ser el 9è mercat de destí per als productes agroalimentaris catalans, un retrocés respecte l'any anterior: l’impacte de les polítiques proteccionistes de Trump van representat una disminució de les exportacions als Estats Units d’un 10,58%. Tot i que aquesta disminució, en els darrers 10 anys les vendes dels productes catalans als EUA es van disparar un 125% i un 65% en els últims cinc, una tendència a l’alça que s’ha vist truncada per les polítiques econòmiques del govern nord-americà. 

Els principals sectors afectats per l'increment dels aranzels van ser el del vi (-10% exportat en valor respecte 2019) i l’oli d’oliva (-24%). En total, un 22,67% del valor dels productes alimentaris exportats per Catalunya als EUA el 2020 es van veure afectats pels aranzels addicionals.

I és que per productes, les exportacions dels vins tranquils afectats van disminuir un 23% el seu valor. És destacable que els EUA són el 1er mercat en aquest subsector. Pel que fa a l'oli d'oliva verge, va disminuir un 8,59% en valor. També la carn de porcí congelada va tenir una afectació pel que va al percentatge (-82% en valor respecte 2019), però no tant en xifres absolutes, ja que degut a la certificació necessària, molt poques empreses exporten aquest producte als EUA. En total, el valor dels productes afectats va ser de 66,6M€.

Comparteix aquesta notícia