15.06.21

La supressió dels aranzels entre la UE i els EUA, una bona notícia per al sector agroalimentari català

[ACTUALITZACIÓ 15/06/21] En el marc de la cimera bilateral entre els Estats Units i la Unió Europea, s'ha acordat la suspensió durant el pròxims cinc anys de tots els aranzels arran de les disputes entre Airbus i Boeing, una de les disputes comercials més llargues en la història de la OMC (Organització Mundial del Comerç).

El vicepresident i responsable de comerç de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha celebrat via Twitter la ratificació d'un acord que ja s'anticipava arran de l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca. Al cap d'un mes de ser nomenat president dels Estats Units, ell i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, anunciaven una treva de quatre mesos (que caducava el proper 4 de juliol) per suspendre temporalment els aranzels a les exportacions que ambdós regions s'imposaven mútuament, com a mostra de bona voluntat del "nou inici" en les relacions entre la UE i EUA, tal i com va definir von der Leyen.

A l'octubre de 2019 van entrar en vigor els increments aranzelaris als països europeus. L'administració Trump va decidir sancionar la Unió Europea amb aranzels comercials equivalents a 7.500 milions de dòlars, per compensar els subsidis europeus a Airbus. Aquests aranzels, un increment del 25% les taxes per a alguns dels productes més exportats a Estats Units, es van aplicar sobretot al sector agroalimentari i els més afectats van ser els vins no carbonatats amb graduació de menys de 14% d'alcohol en envasos de fins a 2 litres, l’oli d’oliva i la carn de porcí congelada.

El sector agroalimentari català està d'enhorabona

Així doncs, tot i la temporalitat de l'acord, cinc anys, l'acord és una molt bona notícia per a les empreses catalanes que exporten aliments i begudes als EUA, que veuen un primer pas per recuperar la competitivitat perduda en aquest mercat clau per a la indústria agroalimentària.

Cal tenir en compte que les empreses exportadores van assumir en bona part el cost de l'increment aranzelari; l'impacte d'aquests aranzels va ser de 16,4M€, el que va repercutir en un cost total d'un 56M€ per a les empreses catalanes, incloent els impostos i la pèrdua de negoci.

De fet, des de març de 2021, quan la UE i els EUA van anunciar la supressió d’aranzels provisionals, les empreses alimentàries catalanes ja s’han estalviat 19 M€, segons càlculs de l’Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca amb dades de Datacomex.

Els Estats Units, 9è mercat mercat de destí per als productes agroalimentaris catalans

El 2020 Catalunya va exportar aliments i begudes per valor de 289,5M€ als Estats Units, que va ser el 9è mercat de destí per als productes agroalimentaris catalans, un retrocés respecte l'any anterior: l’impacte de les polítiques proteccionistes de Trump van representat una disminució de les exportacions als Estats Units d’un 10,58%. Tot i que aquesta disminució, en els darrers 10 anys les vendes dels productes catalans als EUA es van disparar un 125% i un 65% en els últims cinc, una tendència a l’alça que s’ha vist truncada per les polítiques econòmiques del govern nord-americà. 

Els principals sectors afectats per l'increment dels aranzels van ser el del vi (-10% exportat en valor respecte 2019) i l’oli d’oliva (-24%). En total, un 22,67% del valor dels productes alimentaris exportats per Catalunya als EUA el 2020 es van veure afectats pels aranzels addicionals.

I és que per productes, les exportacions dels vins tranquils afectats van disminuir un 23% el seu valor. És destacable que els EUA són el 1er mercat en aquest subsector. Pel que fa a l'oli d'oliva verge, va disminuir un 8,59% en valor. També la carn de porcí congelada va tenir una afectació pel que va al percentatge (-82% en valor respecte 2019), però no tant en xifres absolutes, ja que degut a la certificació necessària, molt poques empreses exporten aquest producte als EUA. En total, el valor dels productes afectats va ser de 66,6M€.

Comparteix aquesta notícia