04.11.19

Tendències del sector porcí

La cap del sector carni de Prodeca, Susanna Barquín, ha participat en un seminari en el marc de la Setmana de la Internacionalització 2019 en què s’ha tractat la situació del porcí a Catalunya i les oportunitats per a les empreses catalanes de consolidar la seva presència internacional i entrar a nous mercats. Catalunya és una gran productora de carn de porcí a la Unió Europea (produeix més del 27% del total de la UE) i actualment exporta a França, Japó i la Xina, mentre es planteja augmentar les vendes a l’Àsia i Austràlia, com a reptes prioritaris. L’any 2018 la suma total de les exportacions d’aquest tipus de carn va arribar als 2.900 M€. Mentrestant, a Catalunya el seu consum continua a l’alça i només és superat pel de pollastre.

Aconseguir valor afegit

En el marc de la seva intervenció, Susanna Barquín ha explicat que “un dels reptes més importants a curt i mitjà termini és l’increment de les exportacions amb valor afegit. La complexitat de posicionar als mercats internacionals embotits i pernils es veu compensada per la fidelitat del consumidor que hi aposta. Una de les vies que s’obren en matèria de nous productes són les carns sintètiques”. En aquest sentit, ha afegit que “hem de treballar també avui amb previsió de les tendències a mitjà i llarg termini i els països productors de proteïna animal, com nosaltres, hauríem de valorar la incorporació de la producció d’aquest tipus de carns sintètiques. Es tracta de reorientar el negoci per a mantenir les quotes de mercat de proteïna animal i de proteïna sintètica. Altres ho faran si nosaltres no ens hi posem”.

Mercats emergents

Les oportunitats per a les empreses catalanes del sector són moltes i passen per explorar també nous mercats alternatius emergents com l’Àfrica, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina i fer créixer les exportacions d’embotits i pernils. Des de 2018, el mercat global s’ha vist afectat per la pesta porcina africana que va entrar a la Xina l’agost de l’any passat i va provocar la reducció del 13% del nombre de porcs i unes pèrdues de producció del 40%.

Diferents realitats

Japó és un dels grans consumidors de carn porcina i des d’Europa la carn només es pot importar de manera congelada degut als llargs trajectes per mar. A Corea del Sud, les exportacions també augmenten i el país disposa d’una cinquantena d’instal·lacions exportadores catalanes. Pel que fa a la Xina, és un mercat en què s’ha de fer una aposta a llarg termini ja que el potencial és enorme. Finalment, a Austràlia queda pendent un acord comercial que permeti importar carn de porcí de l’Estat espanyol.

El pes de la indústria càrnia

La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya amb un volum de negoci de més de 7.000 M€ en matèria de carn, embotits i preparacions. Una xifra que suposa una ocupació de més de 30.000 persones, l’activitat de prop de 650 empreses i esdevé el 31% del sector agroalimentari de Catalunya, suposa el 32% del sector en el marc de l’Estat espanyol i arriba al 5,33% del total de la indústria catalana. Des de Prodeca es dona suport als productors catalans organitzant i coordinant diferents fòrums i punts de trobada per a professionals que permetin obrir mercat.

Comparteix aquesta notícia