09.12.19

Radiografia de la pesca i l’aqüicultura a Catalunya

El sector de la pesca i l’aqüicultura juga un paper important a Catalunya en el marc de la indústria agroalimentària. La pesca és una activitat amb una forta tradició al país, manté la seva singularitat a través de la qual els vaixells continuen sortint cada matinada al mar i tornen al port per vendre el peix que han capturat. El peix i marisc fresc acabat de treure del mar està a disposició dels consumidors el mateix dia i una gestió de la pesca ben feta contribueix a la sostenibilitat, tant de la mar i els seus recursos, com de la pròpia pesca litoral.

Principals xifres

La pesca i l’aqüicultura esdevenen el 2,84% de les exportacions del sector agroalimentari de Catalunya amb 285 M€, que compta amb una quarantena de ports pesquers i una flota de més de 800 embarcacions. A través de les llotges es comercialitzen cada any més de 27.000 tones de peix amb un valor econòmic de 106 M€. Pel que fa a les 8.000 tones de producció aqüícola anual, destaquen les 3.670 tones de musclos i pel que fa als peixos són majoria les truites (1.880 tones) i les daurades (660 tones), respectivament. Les estadístiques indiquen que, de mitjana, a Catalunya es consumeixen cada any 24 quilos de peix per persona.

Activitat econòmica

La fabricació i conservació del peix i els seus productes derivats va ocupar més d’un miler de persones a Catalunya l’any 2015, xifra que esdevé l’1,35% del sector agroalimentari del país i va representar un volum de negoci de 189 M€ a partir de l’activitat de 61 empreses.

Un producte saludable

Una dieta equilibrada i saludable ha de comptar amb el peix i marisc. Aquests productes aqüícoles són la principal font del greix de tipus omega-3, a més de ser rics en nombrosos nutrients com la vitamina D, seleni i proteïnes, mentre que té nivells molt baixos de greixos saturats. El consum de peix és altament beneficiós pel sistema cardiovascular. Els estudis indiquen que el consum d'aproximadament 1-2 porcions de peix gras a la setmana (moll, verat, tonyina, sardina...) redueix un 36% el risc de cardiopaties. Els greixos omega-3 que ofereixen els productes pesquers també són importants per al desenvolupament òptim del cervell i el sistema nerviós d'un nadó. Altres beneficis d'incloure el peix i marisc a la nostra dieta són la disminució del risc d'accident cerebrovascular, de la depressió i de l'Alzheimer entre altres malalties cròniques.

Garantia de proximitat

El departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat impulsa la campanya "Assenyala’m sóc garantia de proximitat" per promoure les varietats pesqueres de la costa catalana. A través del logotip Peix de llotja, es pot identificar el peix de proximitat de les llotges catalanes i donar més eines als consumidors perquè els identifiquin com a productes de proximitat, frescos i de temporada. En paral·lel, també es pretén fomentar les varietats locals menys conegudes i informar i promoure l’etiquetatge com a imatge diferencial del producte de llotja.

Pesca i aqüicultura

*Informació elaborada amb dades corresponents a l’any 2017

Comparteix aquesta notícia