02.01.20

L’oli d’oliva verge extra (OOVE): una realitat gastronòmica, una oportunitat exportadora 

 

El passat dimecres 20 de novembre, en el marc del Fòrum Gastronòmic i amb el suport del International Olive Council, Prodeca va organitzar una taula rodona sobre l’oli d’oliva verge extra (OOVE) amb diferents actors de la cadena de valor: productors, xefs, institucions, sommeliers, periodistes i empresaris. Una jornada en la qual es va posar de manifest les possibilitats culinàries i empresarials que ofereix el sector de l’oli a Catalunya però també fora de les nostres fronteres.  

Catalunya produeix oli d'oliva d'alta qualitat. Es tracta d'un producte amb unes característiques excepcionals, tant des del punt de vista de la salut com de la gastronomia, ja que es considera producte fonamental d'una alimentació saludable i rica en sabors.​ Emparat per cinc Denominacions d'Origen diferents, aquests olis d'oliva destaquen per unes qualitats de sabor, aroma i baixa acidesa, que venen garantides per un fruit, l'oliva, de primer ordre, i per unes tècniques d'elaboració mecàniques que mantenen totes les característiques saludables i gustatives d'aquest producte.​  

Forum gastronomic OOVE

 

Pel que fa en el conjunt de l’àmbit agroalimentari català, l’oli representa el 8,7% del sector agroalimentari en volum de negoci, amb 2.288 milions d’euros, gairebé el 22% del total del sector a Espanya. És, a la vegada, un producte amb una bona sortida fora de casa nostra, amb un valor exportat l’any 2018 de prop de 725 milions d’euros.  

Un panorama gastronòmic i econòmic eminentment favorable en el que encara hi ha marge per recórrer. Els primers participants en la taula rodona, la periodista Carmen Alcaraz, el productor Martí Terés (Oleum Flumen) i Magda Martí, responsable del comerç exterior de Torres Import, van fer palès la falta de cultura gastronòmica i d’un relat conjunt que ajudi a compartir la percepció de qualitat. “Tenim l’exemple del sector del vi”, afirmava la moderadora i cap de solucions de Prodeca, Montse Valera, i és que l’evolució que està prenent el sector de l’oli, en concret el de l’OOVE, és similar al del vi, ja que els darrers anys s’ha treballat a acostar, fer tangible i explicar el producte. 

Part d’aquest ensenyament ha vingut també per part dels cuiners i cuineres professionals, que alhora juguen un paper clau en la comercialització de l’OOVE. En la segona taula rodona, van coincidir el xef de La Boscana, Joel Castanyé, la sommelier experta en gastronomia de l'oli, Montse Freixa, i el propietari i director de vendes de Caviaroli, Santi Ramon, i van debatre sobre com la visibilitat comercial que ha assolit l’OOVE en els darrers anys fa ser molt optimista amb el producte. “Estem en un moment iniciàtic, comercialment parlant, però a la vegada engrescador. Si fins ara s’ha treballat el màrqueting ara és moment de centrar-nos en el contingut, el relat”, afegia Montse Freixa sobre l’esclat de marques en el sector.  

 

Forum gastronomic OOVE

 

Per acabar la jornada, l’investigador de l’IRTA, especialista Olivicultura, Elaiotècnia i Fruita Seca, Agustí Romero, el president del Clúster de l’Oli i de la Cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, i la coordinadora del projecte Interreg POCTEFA – TRANSGROWTH, Anna Castellví, van centrar la darrera conferència sobre la competitivitat i projecció internacional del producte. Des del packaging i els envasos reciclables fins a la dieta mediterrània, les necessitats del sector i el futur de l’oli passen pels seus professionals: productors, envasadors, distribuïdors. “A nivell internacional, l’OOVE català és un referent”, va concloure Agustí Romero. En aquest entorn sobre les possibilitats dels mercats exteriors, Anna Castellví va presentar el projecte POCTEFA- TRANSGROWTH, una iniciativa europea que busca identificar iniciatives relacionades amb l’oli i que necessitin un impuls o acompanyament amb la finalitat que tinguin continuïtat. Una iniciativa, en el fons, que ha de servir per millorar la competitivitat d’aquestes empreses, així com la del sector en general.  

Comparteix aquesta notícia