Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Xile

Es tracta del país sud-americà amb més influència anglosaxona a l'hora de fer negocis. Hi ha una forta presència de multinacionals dels Estats Units i també una colònia important de ciutadans d'origen alemany.

La cultura de negocis no és gaire burocratitzada. Els funcionaris i els directius d'alt nivell actuen de manera ràpida i eficient, però la presa de decisions està molt jerarquitzada. La primera visita s'ha de fer al màxim nivell directiu, encara que les negociacions es realitzin amb executius de nivell mig.

S'aconsella emfasitzar en la prestació d'un bon servei i en el compromís en els terminis de lliurament. Per als xilens, és important aquest punt per la seva situació geogràfica.

No utilitzen títols professionals, sinó els tractaments de senyor / senyora.

Cal tenir present que algunes expressions tenen un significat diferent a l'espanyol d'Espanya. Així,pollerasignifica faldilla,pollaés un tipus de loteria molt popular i l'expressió "al tiro" vol dir ara mateix. Caldrà evitar l'expressió "y pico", ja quepicoes refereix a l'òrgan sexual masculí. També s'haurà d'evitar l'ús decoger, ja que significa mantenir relacions sexuals; es pot substituir pertomaroagarrar.
No convé fer comentaris sobre l'època del general Pinochet. Temes apropiats són els viatges, el fútbol o la història del país. Són molt apreciades les referències als dos premis Nobel de literatura Pablo Neruda i Gabriela Mistral.

La millor hora per establir una trobada és a mig matí. És habitual perllongar les reunions amb un dinar. Els sopars de negocis – que a Xine s'anomenencomida– són excepcionals i només es proposen quan hi ha una certa relació personal.

La forma de vestir és conservadora i homogènia: vestits fosos, camises clares i corbates discretes. S'han d'evitar els colors cridaners i els dissenys d'avantguarda. En un entorn de negocis, les dones porten vestits de jaqueta i sabates de tacó.

El clima és molt canviant d'una zona a una altra. Des d'un clima subtropical al nord, es passa a subàrtic al sud. A Santiago, el clima és continental suau. Convé informar-se de la meteorologia abans de viatjar.

Gener i febrer són mesos de vacances. No són el millor moment per planificar un viatge de negocis.

Font: Global Marketing Strategies

 


> Tornar enrere