Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Tunísia

Entre homes, la forma de salutació més habitual és l'encaixada de mans, no gaire ferma, tant en la presentació com en el comiat. Els homes han d'esperar que les dones estenguin la mà.Abraçades i petons es reserven per a familiars i amics molt pròxims.

S'utilitza el cognom, precedit de la paraulaMonsieur(Monsieur Rabah, Monsieur Hermassi). A l'hora d'utilitzar els noms propis, és preferible que siguin ells els que prenguin la iniciativa.

L'espai entre les persones és més reduït que a Occident, i s'ha d'evitar separar-se, ja que es donaria una impressió de fredor i descortesia.

El costum del país obliga a dedicar temps a presentar-se i interessar-se per l'altra persona. És de mala educació entrar directament a parlar de negocis. És preferible que siguin ells els que prenguin la iniciativa.

Temes favorables de conversa són la història del país i els seus atractius turístics. És preferible evitar converses sobre religió, política i grups ètnics.

Els tunisians són molt hospitalaris. És habitual que dinars de negocis s'allarguin fins ben entrada la tarda. Els sopars tenen un caràcter més social.

Els restaurants solen incloure un menú ampli amb plats locals, francesos i italians. Els plat típic és el cuscús – sèmola de blat - de xai, que es prepara de fins a dotze maneres diferents.

En els restaurants que no inclouen el servei a la factura, es deixa un 10% de propina. La propina habitual per al personal dels hotels és d'1 dinar (aproximadament 0,60 euros).

La setmana laboral i els horaris són semblants als europeus. Tot i això, cal tenir en compte que durant el mes del Ramadà, el novè del calendari lunar, s'observa un dejuni estricte des de la caiguda de la tarda fins a l'eixida del sol, i això inclou la prohibició de menjar, beure i fumar. Durant aquest mes, és preferible no viatjar al país, ja que el ritme dels negocis es frena molt i les decisions es posposen.

S'espera que els executius estrangers portin vestit i corbata, llevat dels mesos d'estiu, en què és habitual anar en mànigues de camisa. Convé evitar els color cridaners i els dissenys avantguardistes. És preferible usar vestits foscos i camises clares. Les dones poden vestir de forma més liberal que en altres països àrabs, però sempre amb respecte a la cultura islàmica, predominant en el país.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere