Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Tailàndia

Els tailandesos són persones pausades i agradables, que afronten qualsevol situació de manera cortès i evitant sempre situacions violentes. Faran un somriure sense raó aparent, només perquè l'interlocutor se senti còmode. S'aconsella fer el mateix, ser pausat, educat, pacient, no perdre els nervis i no mostrar-se agressiu, en cas contrari, es perdria el respecte i no s'aconseguiria cap resultat positiu.

Els costums tailandesos poden semblar trivials, però n'hi ha que es consideren molt importants socialment i poden arruïnar un negoci. Per exemple, és molt descortès assenyalar algú amb el peu. També, en cas de seure amb les cames creuades, s'ha de vigilar de no apuntar amb el peu a la cara de ningú. El peu es considera la part menys noble del cos, i el cap la més noble. Cal abstenir-se de tocar el cap d'un tailandès, encara que sigui amb ànim amistós. S'han d'evitar les crítiques a la monarquia i al budisme.

A l'hora de dirigir-se a algú, s'utilitza el nom de pila precedit per la paraulaKhunoMr. / Mrs.Els cognoms tailandesos són extremadament complicats, especialment per als estrangers, i no s'utilitzen gaire. La salutació és pot fer amb una encaixada de mans o bé ajuntant les mans en actitud prec, ajupint lleugerament el cap i usant l'expressiówai.

L'idioma oficial és el tailandès, però l'anglès està molt estès en el sector dels negocis. Llevat d'excepcions, no caldrà contractar intèrpret.

El trànsit a Bangkok és un dels pitjors del món. Per això, cal preveure un mínim de 45 minuts per a qualsevol desplaçament i, si és possible, cal informar-se del temps estimat amb antelació. Cal evitar, en la mesura del possible, les hores puntes, que són de 7:00 a 9:00 hores del matí i de 16:00 a 18:00 hores a la tarda. Es recomana no concertar més de tres cites al dia. La situació del trànsit no eximeix de l'obligació de ser puntual, per això cal ser previsor i, en cas de retard, avisar.

Tailàndia, juntament amb Xina, és l'origen de la major part de falsificacions que arriben a Europa. Per això, cal registrar la marca, la patent i elcopyrightadequadament en el Departament de Propietat Intel·lectual. Per fer-ho, caldrà un advocat local que faci el registre en nom de l'empresa espanyola.

Pel que fa als pagaments, es fan mitjançant carta de crèdit. S'utilitzen monedes de canvi internacional, com el ien i l'euro, i, preferiblement, el dòlar. És probable que demanin fórmules de pagament amb terminis llargs.

Un dels principals problemes de les empreses espanyoles que venen a Tailàndia en particular i a Àsia en general és el respecte als terminis d'entrega. Cal ser especialment rigorós en el compliment dels terminis, ja que serà un dels punts que més vigilaran els clients.

A l'hora d'afrontar el mercat tailandès, cal tenir present que aquest país forma part de l'ASEAN (Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic), disposa de mercat i estabilitat.

A mig i llarg termini, convé pensar en termes d'inversió. Els productes finals, com la cosmètica, l'alimentació o la moda, s'enfronten a aranzels alts i a una competència dura, tant local com estrangera. Una vegada s'ha comprovat que el producte funciona bé a Tailàndia, la possibilitat d'instal·lar-hi un fàbrica facilita la importació de matèries primeres, l'empresa gaudeix d'incentius fiscals i no es paguen els elevats aranzels.

Pel que fa a la corrupció, el Govern en persegueix la pràctica, però l'exportador ha d'estar preparat per fer-hi front, ja que en els negocis i en els contactes amb les duanes tailandeses poden sorgir problemes en aquest sentit. En aquest punt, l'assessorament d'altres empresaris amb experiència en aquest mercat o del soci local serà molt oportú.

Font: El Exportador digital


> Tornar enrere