Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Romania

La forma habitual de salutació és una encaixada de mans breu i lleugera cada vegada que es troba o s'acomiada una persona. Fins i tot quan la reunió continua el mateix dia, després d'un recés, cal tornar a encaixar la mà. Entre amics, es donen abraçades i petons a la cara.

Per dirigir-se a les persones, s'utilitza el cognom precedit dedomm– senyor –doamnâ-senyora - odomnisoarâ- senyoreta. És habitual l'ús de títols com doctor, enginyer, professor. Els noms propis només s'utilitzen quan s'ha establert una relació personal.

Els restaurants, sobretot els dels hotels, són el lloc de celebració de les reunions socials entre empreses. Les sobretaules són llargues. Es combina la conversa de negocis amb temes personals. Cal estar preparat per correspondre els brindis.

Els regals, especialment articles d'ús comú, són molt apreciats. Xocolata, perfums i, sobretot, tabac – són grans fumadors – constitueixen una bona elecció.

Cal vestir de forma conservadora i, de la mateixa manera que a la resta de l'Europa de l'Est, no s'ha de fer ostentació d'articles de luxa. Fora de Bucarest, l'ús de la corbata no és generalitzat.

En la negociació, convé prendre la iniciativa. Cal oferir molta informació amb xifres, dades i experiències que reforcin els arguments. Els romanesos són desconfiats, i cal actuar de forma franca, sense caure en contradiccions que podrien provocar recels.

El preu i les condicions de pagament són les variables més importants en una oferta. Altres avantatges com la qualitat, el disseny o la marca no són determinants per vendre.

En la negociació sobre preus, convé arrencar amb un marge ampli, ja que la cultura del regateig està molt estesa en el món dels negocis.

La paciència és imprescindible per fer negocis. L'equip romanès endarrerirà una vegada i una altra la presa de decisions, argumentant la necessitat d'obtenir autorització d'una instància jeràrquica superior o bé canvis en la legislació.

Els canvis continus en el marc legislatiu i jurídic fan que sigui imprescindible l'assessorament d'un despatx d'advocats local, especialment en operacions d'inversió.

Font: Global Marketing Strategies

 


> Tornar enrere