Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Iran

A l'Iran, qualsevol decisió empresarial resta sotmesa no només a criteris econòmics o polítics, sinó també als de caràcter religiós, als principis de l'Alcorà. No s'ha d'oblidar que l'Iran és una República Islàmica amb un govern teocràtic, en el qual la màxima autoritat del país és el Líder Suprem o Guia (Rahbar).

La forma de salutació més habitual és l'encaixada de mans. Amb les dones, cal evitar qualsevol tipus de contacte físic, ja que està prohibit per les lleis islàmiques.

El tracte és educat i formal. A diferència d'altres països de l'àrea, la puntualitat és estricta.

En les converses, s'aconsella evitar qualsevol referència als Estats Units o a la població exiliada (uns quants milions d'iranians viuen a l'exterior, principalment als Estats Units i al Regne Unit).

Durant les reunions empresarials, se sol oferir té. S'espera que el visitant estranger l'accepti com a mostra d'hospitalitat.

S'espera que l'executiu estranger vesteixi amb vestit i corbata, preferiblement de colors discrets. En organismes públics i mesquites, està prohibit l'ús de camises de màniga curta.

Les dones han de complir les estrictes lleis alcoràniques en la forma de vestir. Des de l'arribada a l'aeroport, cal cobrir els cabells i el coll amb un mocador (xador), portar un abric o una gavardina àmplia fins al genoll si vesteixen pantalons, i fins al turmell si porten faldilla, sempre amb mitges fosques. No s'han d'usar joies ni maquillatge.

Els contactes personals solen ser determinants per accedir amb més facilitat als cercles empresarials i socials.

L'idioma del país és el farsi o persa (no s'ha de dir iranià), molt diferent de l'àrab, però l'anglès és la llengua més utilitzada en les relacions internacionals, per la qual cosa s'aconsella viatjar al país amb les targetes de visita escrites en anglès. Tot i això, quan es negocia amb empreses amb poca experiència internacional, cal recórrer als serveis d'un traductor.

No s'aconsella visitar l'Iran en tres èpoques de l'any: les dues setmanes posteriors al 21 de març, que corresponen a les vacances anuals, juliol i agost, per la calor, i el mes deRamadan, ja que encara que l'activitat no es paralitzi, es ralentitza.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere