Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis al Delta del Yangtse - Xina

La forma més habitual de salutació és una lleugera inclinació d'espatlles, no de cintura, acompanyada de l'expressióNi hao,que significa¿com està vostè?, i es pronunciaNi jao. També s'utilitza una breu encaixada de mans, però és millor esperar que siguin ells els que estenguin la mà. En el comiat, es diuZai jian, que significaadéu, i es pronunciaZae tien. El contacte físic (abraçades, petons, palmades) s'ha d'evitar en les relacions de negocis, i tampoc no s'ha de mirar fixament als ulls durant un temps perllongat.

En les presentacions, els termes més utilitzats sónXian Shen, que significa senyor, i es pronunciaShien yon, iXiao jie,que significa senyora, i es pronunciaShiao chie, precedits del cognom.Així, per exemple,Xian Shen Wang(Sr. Wang) oXiao jie Zhang(Sra. Zhang).En el cas de funcionaris d'alt rang, s'afegeix darrere del congnom la paraulaZhu ren, que significa director, i es pronunciaShurén. Per exemple,Li Zhu ren (Director Li).

La societat xinesa és formal i protocol·lària. La persona de més rang entra primer a la reunió i presenta les persones de l'equip negociador. Cal esperar que el cap de la seva delegació indiqui on ha de seure cada ú. No és d'estranyar que, a vegades, als visitants estrangers se'ls deixi la presidència de la taula.

No s'ha de parlar en primera persona, ja que resulta petulant. Tampoc no s'han de mostrar massa emocions ni sentiments de frustració. Una actitud de pressa no està ben valorada.

La forma més habitual d'afalac són els banquets i les invitacions per sopar. Una vegada que ells han convidat, cal correspondre-hi el més aviat possible, preferentment durant el mateix viatge.

No s'ha de parlar de negocis durant els esmorzars o sopars. No hi ha el costum de la sobretaula, i, per tant, una vegada servides les postres – la fruita és l'últim – els comensals s'aixequen de la taula. És aconsellable utilitzar bastonets. Per servir-se el menjar d'una safata, s'han de girar i s'han d'utilitzar els extrems afilats, de manera que la part dels bastonets que ha estat en contacte amb la boca, no toqui el menjar de la safata. Una vegada s'ha acabat l'àpat, cal posar-los a sobre de la taula o en un plat amb altres bastonets. Col·locar-los a sobre del plat de menjar, en paral·lel, a l'estil que marca el protocol occidental, seria un signe de mala sort. Si no es vol prendre més quantitat d'una beguda, vi o té, cal deixar alguna cosa en la copa o en la tassa.

No se sol deixar propina, ja que no és un costum arrelat en el país. Gairebé tots els restaurants afegeixen un 10-15% en concepte de servei que, en principi, inclou la propina.

Per ells és un privilegi visitar un país occidental. En negociacions importants, és útil convidar-los a visitar l'empresa i el país, fins i tot per fer turisme. Convé també donar-los diners de butxaca perquè puguin fer algunes compres. D'aquesta manera, se sentiran agraïts, i això ajudarà a fomentar la relació personal.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere