Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Bosnia Herzegovina

No es pot pensar que n'hi ha prou amb el contacte comercial amb la capital, Sarajevo, ja que des d'allà només es controla un terç del país, la part bosniana. Cal viatjar necessàriament a Mostar, la capital de la part croata, i a Banja Luka, la capital de la part sèrbia, per poder accedir al mercat d'aquestes zones amb alguna possibilitat d'èxit.

Hi ha tres idiomes oficials: el bosnià, el croata i el serbi, hereus del serbocroat, molt similars. Als habitants del país, els agrada establir-hi diferències, per això, a la República Srpska cal referir-se a la llengua com a serbi, a la part d'Herzegovina, com a croata, i a Bòsnia com a bosnià.

Hi ha possibilitats d'utilitzar l'anglès com a idioma de comunicació, tot i això, cal assegurar-se'n abans d'assistir a una trobada i preveure la necessitat d'intèrpret.

En qualsevol cas, els contactes s'han d'establir amb antelació, i s'ha de fer una previsió realista de la durada del viatge, sense presses.

És important disposar d'un representant, almenys en el cas de les empreses que vulguin accedir a grans projectes o futures inversions. Cal fer molta pressionar i un gran treball de relacions personals abans de pensar en aconseguir un projectes. En el cas que la relació comercial sigui d'exportació, cal valorar si és necessària la figura del distribuïdor, perquè a és més fàcil arribar a Herzegovina des de Croàcia que des d'un distribuïdor a Bòsnia; de la mateixa manera, és més fàcil arribar a la República Srpska des d'un distribuïdor establert a Sèrbia.

A l'hora de valorar la inversió, cal prudència. És possibles que sobre el paper es presentin moltes possibilitats d'inversió per desenvolupar nous mercats, però caldrà comprovar la solvència de l'empresa i la veracitat de la seva activitat, així com el nivell de les seves relacions comercials.

Els aspectes bàsics de la negociació seran els preus i el crèdit. Cal assegurar el cobrament de les operacions. Si es tria l'opció de la carta de crèdit, es recomana utilitzar els bancs privatitzats amb capital alemany o austríac, ja que ofereixen més garanties.

Les empreses espanyoles s'enfronten a la competència d'Alemanya, Itàlia, Àustria i Eslovènia, països que tenen un bon coneixement d'aquest mercat. Tot i això, cal aprofitar la bona imatge d'Espanya a Bòsnia – Herzegovina, construïda a partir de l'ajut humanitari i també l'aportat en temes de protecció civil i reconstrucció.


> Tornar enrere