Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Bielorrússia

Una encaixada de mans, tant per a homes com per a dones, és la forma més habitual de salutació. Entre ells, quan hi ha una relació personal, la salutació és fa amb petons i abraçades.

Les paraules de salutació són les mateixes que en rus: zdrástvutie (bon dia, que s'utilitza com a hola), dobryi den (bona tarda) i dasvidánia (adéu).

No hi ha un excés de formalisme en el tracte. Els títols professionals gairebé no s'utilitzen, i, una vegada es coneixen les persones, se les convida a dirigir-s'hi pel nom. En els primers contactes, cal dirigir-se pel cognom, precedit per senyor o senyora.

Convé entregar-los la targeta professionals i demanar-los la seva, ja que serà difícil obtenir les dades de localització per altres mitjans, com ara directoris d'empreses.

Un tema de conversa que cal evitar és la religió, ja que hi ha dues comunitats molt diferenciades: els membres de l'Església Ortodoxa – un 80% de la població – i els membres de l'Esgléxia Catòlica Romana – un 15%, d'origen polonès. Tampoc no és convenient esmentar la catàstrofe de Txernòbil, que va afectar a una cinquena part del seu territori.

Bons temes de conversa són l'art – tenir en compte que el pintor surrealista Marck Chagall va nàixer a Vitsebsk, a 300 km. Al nord de Minsk -, la música i el teatre – el teatre de Minsk és de reconegut prestigi. Els esports també són tema de conversa agradable.

L'àpat de negocis és el dinar. El plat nacional són els xampinyons, preparats de moltes maneres: hribnoy sup, que és una sopa d'ordi i xampinyons, i kotleta pokrestyansky, que és una llonza de porc amb salsa de xampinyons. La beguda més popular és kvas, feta amb malt, farina, sucre, menta i fruita. Una altra beguda típica és la belovezhskaja, elaborada amb herbes medicinals.

En la primera entrevista de negocis, i a causa del caràcter reservat dels bielorussos, no serà fàcil detectar si estan interessats en les propostes que es realitzin.

És molt habitual que diguin que no, encara que sovint és un no automàtic, conseqüència de la por a prendre decisions en una economia centralitzada. Cal mantenir la tranquil·litat i repetir la proposta més endavant, expressada d'una altra manera.

Com en tota economia planificada, el procés de decisions és molt lent, ja que hi ha diferents nivells jeràrquics, i els quadres intermedis no tenen capacitat de decisió. Caldrà prendre paciència i visitar diverses vegades el país si es vol fer negocis.

Tenen un coneixement limitat de l'anglès. Si no es parla rus, caldrà negociar a través d'intèrprets. El rus és l'idioma oficial, juntament amb el bielorús.


> Tornar enrere