Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Angola

La forma de salutació més habitual és una encaixada de mans ferma. Si s'utilitza el portuguès, l'expressió de salutació ésBom diaoBoa tarde.

Per dirigir-se a les persones, s'utilitza el cognom precedit per la paraulaSenhor.En les primeres reunions, el tracte ha de ser formal i s'ha d'utilitzar el vostè. Els noms propis no s'utilitzen, llevat que s'hagi establert una relació personal.

L'ús de les targetes és essencial per a l'establiment de relacions comercials. És important conservar-ne les que ells entreguin, ja que serà difícil trobar les seves dades de contacte en directoris d'empresa o en guies telefòniques.

Si es tria treballar amb grans empreses o amb organismes governamentals, caldrà fer l'esforç de negociar directament amb les persones de més rang, ja que són les que prenen les decisions. En aquests casos, convé desplaçar al país executiussenior, ja que els angolesos valoren molt l'estatus professional de les persones amb què negocien.

El domini de l'anglès està poc estès, llevat de la zona fronterera amb Zàmbia. En la zona nord del país, és habitual trobar persones que parlen francès. Si es vol negociar en un idioma diferent del portuguès, caldrà contractar els serveis d'un intèrpret.

Cal evitar temes sensibles de conversa, com ara l'esclavitud o la guerra civil. És positiu esmentar la figura d'António Agostinho Neto, primer president del país (1975-1979), líder nacionalista i poeta.

Abans d'entrar en la negociació de preus, cal decidir qui assumeix les responsabilitats del transport i quines seran les condicions de negociació. Degut a les dificultats per passar la duana angolesa, és preferible entregar la mercaderia al port.

La burocràcia, heretada de l'època colonial portuguesa, és una de les principals dificultats per realitzar negocis. Cal dedicar molt temps als tràmits d'importació o al compliment de la normativa per a inversions estrangeres.

L'objecte més típic és O Pensador, una estatueta de fusta que simbolitza la cultura angolesa. Si es compren objectes artístics, cal obtenir permís per a exportar-los. És il·legal treure ivori del país, llevat que es disposi d'un certificat.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere