Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Sud - Àfrica

La forma de salutació més habitual és una encaixada de mans forta i ràpida, tant en la presentació com en el comiat.Els petons a les galtes estan reservats per als amics i els familiars.

En anglès, s'utilitzen les paraules de salutació informal, com araHellooGood Morning, més que les expressions formals britàniquesHow do you do?oHow are you?
Els afrikaners i la majoria de la gent negra utilitzen l'expressióGoeie. Els zulus – el poble més important en nombre – se saluden amb la paraulaSawubona.

L'ús dels noms propis és molt comú en el món dels negocis. Tot i això, és preferible que siguin ells els que comencin a usar-los. Fins llavors, s'utilitzarà el cognom, precedit per Mr. O Mrs.

Els títols professionals (doctor, enginyer, advocat) s'utilitzen sovint, ja que només el 2% de la població té títol universitari i, per tant, és un símbol de distinció. En la correspondència escrita formal dirigida als alts càrrecs, s'aconsella utilitzar l'abreviatura Dr. – Doctor – abans del cognom de la persona. En les converses, només s'han d'utilitzar amb persones que realment han obtingut aquest grau acadèmic.

Els dos temes de conversa favorits són les belleses naturals del país i els esports, especialment elrugbyi elcricket.

Cal evitar parlar de política, religió i conflictes racials. Si surt aquest últim tema, és millor escoltar que parlar. Cal tenir en compte que, en temes racials, els blancs d'origen britànic tenen unes idees més moderades que els afrikaners, que són més extremistes.

És habitual que els visitants estrangers siguin convidats a barbacoes a cases particulars. Són trobades que es coneixen com abraaivleis, expressió afrikaner per a la carn rostida, que també s'abreuja com abraai. Tot i que l'amfitrió insisteixi que el visitant no porti res, es considera de bona educació regalar ampolles de vi o dolços.

L'àpat de negocis més habitual és el sopar – se sopa a partir de les 19:00 hores – tot i que també s'organitzen esmorzars i dinars de treball.

Els horaris de treball són prou estrictes, des de les 8:00 fins a les 17:00 hores, amb una pausa d'una hora per dinar. Fora d'aquest horari, no és habitual concertar reunions de treball.

El més de desembre és pràcticament inhàbil a efectes empresarials, ja que la majoria dels sud-africans agafa les vacances coincidint amb l'estiu austral. A més, la festa nacional, la Diada de la Reconciliació, se celebra el 16 de desembre.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere