Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Letònia

Letònia és un mercat relativament petit, amb poc més de dos milions d'habitants, però amb projecció per introduir-se en el mercat rus, així com en altres països bàltics i Estats de la CEI.

En el món dels negocis de Letònia hi ha dues cultures molt diferents. Els empresaris letons amb origen letó són disciplinats i tendeixen a seguir instruccions precises i a cooperar a llarg termini encara que sigui menys rendible. Els empresaris letons d'origen rus es caracteritzen per realitzar operacions de caràcter més singular, en un ambient distès, durant un esmorzar o un dinar. En qualsevol cas, la puntualitat és important, ja que valoren el temps i respecten els horaris.

Els letons són, en general, introvertits i no expressen les seves emocions. Són molt directes i presenten els temes amb rigor i sense embuts. En les negociacions, s'aconsella demanar contrapartides a les exigències que presentin. En determinats empresaris subsisteix una certa orientació soviètica, de tota manera, sempre s'ha d'evitar fer referències a l'ocupació russa.

Pel que fa a la comunicació, l'anglès, en principi, ha estat adoptat per relacionar-se amb els estrangers en el món dels negocis i en el sector públic. Tanmateix, tot i que a Letònia es parlen diferents idiomes, a vegades, la diversitat cultural i ètnica impedeix la comunicació en anglès. Per això, un bon intèrpret de letó i rus pot ser molt útil. S'ha de tenir en compte també que, a causa de la història recent, alguns letons es troben incòmodes parlant rus encara que l'entenguin. També alguns letons d'origen rus tenen el mateix problema amb l'idioma letó.

En cas de desenvolupar un negoci de realitzar intercanvis comercials, és aconsellable disposar d'un soci local. La tria s'ha de fer després d'informar-se sobre la seva solvència i seriositat a través d'empreses especialitzades.Per als afers burocràtics, és millor contractar assessorament d'advocats especialitzats.

És millor assegurar la mercaderia, sobretot si ha de travessar fronteres amb països tercers, no comunitaris, encara que la gestió i el procediment duaner hagin millorat molt amb l'acostament als requeriments de la Unió Europea.

Pel que fa als cobraments, es recomana optar pel prepagament o el cobrament a través d'una filial comunitària que formi part de l'empresa letona.

En cas de desenvolupar intercanvis comercials a mig i llarg termini, s'aconsella establir-hi, almenys, una oficina de representació.


> Tornar enrere