Inici | Serveis | Assessorament | Negociació | Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a diversos països

Com fer negocis a Aràbia Saudita

Per entrar a Aràbia Saudita és imprescindible una invitació d'una empresa, i, d'aquesta manera, s'obté el visat. En cas de no disposar-ne, l'Ambaixada, l'Oficina Comercial o el Centre de Promoció de Negocis corresponent poden ajudar en aquest tràmit.

La forma de saludar és una encaixada de mans llarga i suau. No és obligatori entregar targetes de visita al començament d'una reunió, és millor esperar que ells ho facin. En aquest cas, és aconsellable conservar-les, ja que és difícil trobar les dades en directoris telefònics.

Per dirigir-se a les persones, s'ha d'utilitzar el títol seguit del nom, per exemple Mister Mohammed.

S'ha d'evitar parlar de temes com la religió, el conflicte d'Israel o el paper de les dones en la societat, tampoc s'han de fer preguntes sobre la forma de vestir. Temes de conversa favorables són: el progrés econòmic del país, la història, l'art i els esports. No s'ha de preguntar per la dona ni els fills, és considerat una falta de respecte, es pot utilitzar el terme genèric "família".

Mantenir la mirada fixa és un signe de desconfiança. No s'ha d'utilitzar la mà esquerra, es considera la "mà bruta", si una persona és esquerrana ha de demanar disculpes per ser-ho.

Generalment, abans de començar una reunió s'ofereix té o cafè. Els hi agrada que el visitant estranger l'accepti. També s'ofereix té o cafè com a senyal que la reunió ha de finalitzar, si transcorre cert temps fins que la beguda s'acaba, és un senyal que es desitja tenir una altra reunió.

No s'ha de fer referència als objectes de les oficines ni de les cases, ja que l'amfitrió es pot sentir obligat a regalar-los.

Els dinars i sopars en les empreses són habituals. Les converses de negocis s'han de realitzar quan s'ha acabat de menjar. Si és convidat en una casa, no s'han de portar regals per a l'amfitriona, ni menjar.En canvi seran ben rebuts els regals per als nens.

Mentre dura el Ramadà no es pot menjar, beure ni fumar davant dels saudites.

La dona pràcticament no participa en el món empresarial. En el cas que hi hagi una dona present, no s'ha de saludar fins que sigui presentada, en aquest cas ha de ser un gest de cortesia, no se li ha de dónar la mà.

Quan s'agafa un taxi, és recomanable establir un preu i comprovar que el taxista sap com anar-hi.

S'aconsella vestir de forma clàssica, amb americana i corbata. Les dones s´han de tapar els braços i les cames, no han d'ensenyar els genolls, han de portar poques joies i poc maquillatge.

Font: Global Marketing Strategies


> Tornar enrere