Inici | Prodeca | Projectes Europeus

Projectes Europeus


PRODECA participa en diferents Projectes Europeus dins de l'àmbit de la gastronomia i l'alimentació, així com el de la competitivitat de les empreses en les regions europees. Aquest treball ens permet vincular-nos amb d'altres organismes europeus, institucions, universitats, administracions públiques, associacions, empreses d'àmbit local i nacional i en general, líders d'opinió, que contribueixen en la presa de decisions de les polítiques europees. També  representen una gran oportunitat de compartir coneixement amb socis d'altres països europeus per tal de millorar la competitivitat de les empreses agroalimentàries catalanes.

Projectes en curs:

1. EUREGA 

2. MD.NET

EUREGA

NOM DEL PROJECTE: EUropean REgions of GAstronomy Building resilience and creating econòmic growth (EUREGA) /  Regions europees de Gastronomia que construeixen la resiliència i creen el creixement econòmic.

PROGRAMA EUROPEU EN EL QUE S'INCLOU: INTERREG https://www.interregeurope.eu/

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE: La gastronomia, el patrimoni alimentari local i regional és un patrimoni cultural europeu comú i  un important actiu econòmic. Les cadenes de valor agroalimentàries regionals i la cooperació que generen entre diversos sectors, inclosos l'agricultura, el turisme, l'hostaleria, l'educació, etc., poden tenir un impacte positiu seriós sobre el desenvolupament local. No obstant això, les regions gastronòmiques europees s'enfronten a serioses dificultats com perdre la seva singularitat gastronòmica a causa de la globalització i una subestimació de la gastronomia com a patrimoni cultural que cal protegir. Els 9 socis del projecte EUREGA s'han adonat que l'especificitat de la gastronomia regional i del sector alimentari requereix que el suport públic es tradueixi en polítiques públiques locals i regionals. Per aquest motiu, treballen perquè aquestes polítiques alimentàries o plans de desenvolupament relacionats amb l'alimentació i la gastronomia siguin eficaços.

OBJECTIU: L'objectiu principal de EUREGA és incloure i reconèixer les estratègies i polítiques de la UE, regionals i nacionals com a actiu cultural i element fort de la identitat cultural regional. Això hauria de conduir a crear regions més fortes i més resistents mitjançant la protecció i estimulació de la gastronomia com a part del seu patrimoni cultural i també identificant noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

DURADA DEL PROJECTE: de l'1 de juny de 2018 al 31 de maig de 2022

SOCI PRINCIPAL: Municipi de 's-Hertogenbosch (Holanda)

SOCIS: 

Província de Noord-Brabant (Holanda)

ProAgria Pohjois-Savo (Finlàndia)

Assemblea Regional del Nord i Occidental (Irlanda)

Agència de Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu -READ SA (Grècia)

Consell del comtat de Sibiu (Rumania)

Govern del comtat d'Hajdú-Bihar (Hungria)

Prodeca (Catalunya) 

ASSESSOR: Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme – IGCAT (Catalunya) 

MD-NET  

NOM DEL PROJECTE: MD.net. Mediterranean Diet – When Brand Meets People / Dieta Mediterrània, quan la marca es troba amb la gent

PROGRAMA EN EL QUE S'INCLOU: INTERREG MEDITERRANEAN https://interreg-med.eu/

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE: El projecte MD-net qüestiona les oportunitats actualment desateses i no desenvolupades de la Dieta Mediterrània (DM).  

OBJECTIU: L'objectiu principal és explorar les oportunitats que ofereix la DM d'acord amb la Convenció sobre la Dieta Mediterrània de la UNESCO, que combina conceptes integrals de DM amb eines innovadores. El projecte farà servir mesures tradicionals i creatives a partir de la cooperació dels grups d'interès per tal d'elevar l'economia de la DM  a nous nivells de qualitat.

DURADA DEL PROJECTE: de l'1 de febrer de 2018 al 31 de gener de 2022

SOCI PRINCIPAL: Regió de Campania (Italia)

SOCIS:

Universitat de l'Algarve  (Portugal)

Institució pública RERA S.D. per a la coordinació i el desenvolupament del Comtat de Split Dalmatia (Croàcia)

Regió de Creta  (Grècia)

Facultat d'Agricultura i Tecnologia alimentària de la Universitat de Mostar (Bòsnia i  Hercegovina)       

Fundació Dieta Mediterrània  (Catalunya)

Cambra de comerç i indústria de Sevilla  (Espanya)

Regió d'Emilia Romagna (Itàlia)  

Institut per a Solucions Integrals de Desenvolupament-eZAVOD – (Eslovènia) 

Comitè permanent del Partenariat Euromediterrani de les autoritats locals i regionals  (Itàlia) 

Associació de Municipis Albanesos (Albània) 

Empresa de desenvolupament de Troodos (Xipre)  

Prodeca (Catalunya)