Inici | Notícies | Detall de la Noticia

14-09-2018

Torna la Mostra de Vins i Caves de Catalunya amb nova ubicació i coincidint amb la Mercè

El nou espai,  amb l'atractiu d'estar vora el mar i una bona comunicació per transport públic, acollirà una cinquantena de cellers de les 12 denominacions d'origen reconegudes al nostre país


La Mostra de Vins i Caves de Catalunya arriba aquest any a la seva 38a edició amb una selecció molt completa i variada que permetrà gaudir dels vins i caves dels 55 cellers que hi participen. Aquest any la Mostra, organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), arriba amb dues novetats remarcables.

La cita torna a coincidir, com feia tradicionalment, amb la celebració de les festes de la Mercè, i ho farà en un nou emplaçament a través d'un muntatge de 1.600 m2 en el moll de la Marina, que connecta amb el Passeig del Port Olímpic i se situa entre la Torre Mapfre i la torre que allotja l'Hotel Arts.

"Tornem per la Mercè. Dels dies 21 al 24 de setembre Barcelona, la capital del país, esdevindrà també capital vitivinícola". Ho ha dit la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, a la presentació d'aquesta nova edició de la mostra avui a l'Hotel Almanac de Barcelona, en la què ha estat acompanyada del director general de l'INCAVI, Salvador Puig, i el director del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals.

La consellera Jordà també ha recordat que "es tracta d'una setmana única, extraordinària, per acostar el vi als nostres ciutadans. Volem que els ciutadans d'aquest país tinguin l'oportunitat de mirar, olorar, tastar els vins elaborats amb molta cura, sensibilitat, professionalitat i talent per part dels nostres viticultors, cellers i pagesos".

La Mostra, una cita gastronòmica ja tradicional entre els barcelonins, completa la seva oferta de vins amb el tast de productes de proximitat.  Així, es pot gaudir del maridatge de diferents vins i caves amb productes com ara embotits, formatges, postres i coques dolces i salades. A més, la col·laboració entre l'organització de la Mostra i Turisme de Catalunya permetrà que els visitants coneguin l'oferta enoturística del nostre país.

L'Espai Selecció

Els cellers participants donaran a conèixer els seus productes més icònics a l'Espai Selecció, una zona ideada especialment per conèixer més a fons i gaudir dels vins singulars que ens ofereix la Mostra. Com a novetat, aquest any es podran tastar els vins guardonats al premis Vinari, que reconeixen els millors vins catalans de l'any.

Dues sales de tast i botiga

La Mostra també té espai pels qui vulguin aprofundir en el coneixement de les DO de vins i caves catalans a través del programa de presentacions i tasts guiats que tenen lloc a les dues sales de tast habilitades. A més, si no es vol marxar amb les mans buides, la Mostra posa a disposició dels assistents la seva botiga, on es poden adquirir les més de 500 referències que tenen presència als estands dels cellers participants.

D'altra banda, la 38a Mostra de Vins repeteix, per cinquè any consecutiu, la iniciativa solidaria, que en aquesta edició anirà lligada al projecte de Proactiva Open Arms, una organització no governamental i sense ànim de lucre que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics.


Hotels amb DO

Durant la roda de premsa també s'ha presentat la 7ª edició d'Hotels amb DO. El Gremi d'Hotels de Barcelona juntament amb INCAVI han impulsat per setè any consecutiu aquesta iniciativa, que es durà a terme del 17 al 23 de setembre, coincidint amb la celebració de la Mostra. Vint-i-un hotels emblemàtics i amb història de Barcelona oferiran tastos de vins amb denominació d'origen catalana en els seus espais més íntims i singulars. Als Hotels amb DO es descobriran els principis bàsics i alguns consells pràctics del món del vi, es donaran a conèixer les dotze DO catalanes i es tastaran grans vins catalans en un ambient únic i exclusiu. Enguany, entre les 42 sessions de tast, es podran escollir entre aquelles especialitzades en les diferents DO catalanes i d'altres més singulars, com la Riedel Experience. Tots els participants seran obsequiats amb una invitació per a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya.
 
Per a més informació i reserves: http://mesqhotels.cat/

El consum de vins amb DO continua creixent any rere any a Catalunya

Així ho confirmen les dades de l'informe Nielsen: el vi català amb DO va representar l'any 2017 un terç (35,71%) en volum de vendes en el conjunt dels canals d‘alimentació i hoteleria, que es van repartir les vendes en un 59,81% i 40,19% respectivament.

Així mateix, el sector del vi a Catalunya continua sent un sector estratègic, amb una estructura molt sòlida i competitiva. Actualment representa el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana.

La DO Catalunya lidera el volum de vendes amb el 54,73% del mercat, seguit de la DO Penedès 16,80%, DO Costers del Segre 6,42%, DO Montsant 5,60%, DO Empordà 5,27%, DOQ Priorat 4,49%, DO Terra Alta 3,66%, DO Tarragona 1,23%, Do Conca de Barberà 1,00%, DO Pla de Bages 0,72% i DO Alella 0,11%.

Les últimes dades publicades per INCAVI indiquen que el 2016 es van comercialitzar 110.183.668 ampolles de vi català de la mà de 8.359 viticultors i 626 cellers embotelladors, amb una superfície inscrita de 42.822 hectàrees, amb el valor afegit que això representa quant a garantia de traçabilitat i de compliment de les normatives de qualitat. Aquesta aposta del sector és el que fa dels productes vitivinícoles catalans uns productes singularitzats davant dels mercats interiors i exteriors.

Precisament, pel que fa al comerç exterior, el vi continua sent un dels ambaixadors més importants de les nostres terres i de la nostra identitat. Catalunya exporta el 40,99% de la seva producció de vi amb DO que correspon a 45.164.383 ampolles de vi a més de 140 països, sobretot d'Europa (68,59%), Amèrica (16,56%) i Àsia (10,58%).

Més informació sobre els cellers i empreses participants: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/307912/ca/torna-mostra-vins-caves-catalunya-nova-ubicacio-coincidint-merce.do