Inici | Notícies | Detall de la Noticia

05-04-2018

Catalunya ven els seus productes amb més valor el 2017 i sobrepassa per primera vegada els 10.000 M€

·Les exportacions catalanes incrementen un 4,64% el seu valor i mantenen un volum superior als 6,3 milions de tones exportades.

·Amb una taxa de cobertura del 99,66% Catalunya s'apropa al superàvit comercial en agroalimentació.

Les exportacions agroalimentàries catalanes van assolir el 2017 el seu màxim històric amb un valor total de 10.069M€. L'agroindústria suposa el 18,6% del PIB industrial català i el 15,7 del Valor Afegit Brut (VAB). Amb 5.933 empreses exportadores (72 més que el 2016), el sector agroalimentari es consolida com un dels més dinàmics de l'economia catalana. Creix en valor i volum any rere any i actualment se situa en xifres molt similars al sector automobilístic, amb el qual competeix per arribar al lideratge de l'exportació catalana, ara per ara dominada pel sector químic i el de béns d'equipament.

L'última dècada, la indústria d'aliments i begudes de Catalunya ha fet una gran aposta per la internacionalització dels seus productes i les exportacions s'han incrementat un 92,16% en valor. L'augment constant de valor els darrers deu anys (4,64% el 2017) i els ritmes de creixement superiors a d'altres països europeus amb similar potencial exportador consoliden Catalunya com el segon clúster agroalimentari europeu en nombre de treballadors segons les darreres dades de l'European Cluster Observatory, rere la regió de la Baixa Saxònia (Niedersachsen), Alemanya. A tall de comparació, el 2017 els principals països europeus en capacitat exportadora han crescut en valor a un ritme inferior: França, 3,80%; Regne Unit, 3,05%; Itàlia, 1,25%; Alemanya, -1,66%; i Espanya, -0,10%

El 2017 la taxa de cobertura agroalimentària, que compara les magnituds exportació i importació, va registrar a Catalunya el seu rècord amb el 99,66%; les importacions de productes agroalimentaris (10.103M€) són lleugerament superiors a les exportacions (10.069M€).

Aquesta tendència fa preveure que el 2018, per primer cop, es podria assolir el superàvit comercial en matèria agroalimentària, és a dir que les exportacions d'aliments serien superiors a les importacions. Un indicador econòmic que, en correlació amb l'increment de valor, parla de competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

Alguns dels factors que aporten més valor als productes catalans i pels quals són preuats en els mercats exteriors són la innovació, la seguretat alimentària i la traçabilitat.

Països on s'exporta més

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans són França (18,37%), Itàlia (9,84%), Alemanya (7,17%), Portugal (6,09%), Regne Unit (5,77%), Xina (3,73%), Japó (3,39%) i els Estats Units (3,14%). La Xina, destinació on gairebé no s'exportava fa deu anys, ha incrementat un 2.440% les seves importacions d'aliments i begudes catalans; al Japó les importacions s'han triplicat, mentre que als Estats Units s'han doblat.

Els sectors líders a l'exterior

El carni és el primer sector exportador agroalimentari (35,2%), amb 3.543M€. Ha crescut un 10,9% en valor i genera més del 40% de l'ocupació agroalimentària catalana. Destaca el porcí, que representa el 4% del PIB total català, el 63,7% del valor d'exportació del sector carni i el 22,4% del valor total de les exportacions.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 26,9% del total exportat en valor. Aquest sector el lideren les següents categories: productes de pastisseria (10,4% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,5%), productes a base de cereals (8,5%), cafè (8,1%), dolços i confiteria (7,6%) i productes làctics (4,6%).

La capacitat exportadora del sector fruiter el situa en tercera posició (9%) amb 908M€; registra un decrement en valor del 1,81% respecte a 2016, però creix un 9,2% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l'estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

L'oli ocupa la quarta posició amb el 7,2%. Aquesta categoria decreix un 9,7% en volum, però només un 0,48% en valor, i totalitza 721M€ exportats.

El vi i el cava, cinquè sector, representen el 6,2% de les exportacions catalanes. Incrementen les exportacions un 1,38% respecte el 2016, assolint els 620M€ exportats.

Els cereals, llavors i llegums suposen el 4,47%, amb 449M€ exportats, i s'hi observa un decreixement del 4,85%.

El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa el 2,84% de les exportacions agroalimentàries amb 286M€ exportats, xifra pràcticament idèntica a 2016. Aquest sector presenta la millor ràtio volum/preu dels darrers 10 anys.

 

La importància de la ràtio valor/volum

Podem afirmar que estem posant en valor els nostres productes als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 67,35%, el valor ho ha fet en un 92,16%. En els darrers cinc anys el valor ha crescut a raó del doble del volum. Això també es constata amb el càlcul de la ràtio valor/volum d'exportació de tot el sector agroalimentari, que al 2017 se situa en 1,59 enfront de 1,38 el 2007. Els sectors que exporten amb més valor per quilogram són el del peix (5,80), el carni (2,26), el vi i cava (2,67), el "fine food – multiproducte" (2,46), l'oli (1,75) i la fruita i les hortalisses (0,93).

Composició dels sectors:

L'estudi de les dades d'exportació agroalimentàries de Catalunya ha tingut en compte per a cada sector els productes que s'especifiquen a continuació. Sector carni:carn, animals vius, carns processades, embotits, ous, preparacions càrniques, despulles animals i greix. Sector Fine Food – multiproducte:làctics, mel, productes de pastisseria, confiteria i dolços, cafè i infusions, salses, gelats, cervesa, begudes fermentades, destil·lats, conserves vegetals, conserves de carn i peix, fruita seca, vinagres, preparacions de fruita, melmelades de fruita, sucs. Sector de la fruita i l'horta: fruita i hortalisses. Sector de l'oli: oli d'oliva i altres olis vegetals. Sector del vi i del cava: vi, cava i altres vins de raïm. Sector del peix i el marisc: peix, marisc, olis de peix, greix de peix, conserves de peix i marisc, preparacions de peix i marisc. Sector de cereals, llavors i llegums: cereals, farina, llavors, llegums.

Fonts:
Datacomex - A.E.A.T, Eurostat, INE - Idescat, EIE – DIRCE
Àrea d'Intel·ligència de Mercats Prodeca