27.11.20

El sector de l’oli d’oliva a Catalunya: 347 empreses, 1.500 treballadors i 863M€ de facturació anuals

Catalunya compta actualment amb 347 empreses productors d’oli d’oliva que facturen 863 milions d’euros de manera agrupada i ocupen 1.459 treballadors. Són les dades que es desprenen de l’estudi elaborat per ACCIÓ i Prodeca que s’ha presentat coincidint amb el Dia Mundial de l’Olivera i que dimensiona el conjunt del sector de l’oli d’oliva a casa nostra, un dels més importants en l’àmbit agroalimentari. 

Segons l’informe, la immensa majoria de les empreses catalanes dedicades a l’oli d’oliva són pimes (en un 99% dels casos). Es tracta d’un sector consolidat, en què més del 60% compten amb més de 10 anys d’experiència i un 25% superen els 50 anys. Per territoris, el 51% d’aquestes empreses es concentren a Tarragona (179), mentre que a Lleida, que ocupa la segona posició per nombre d’empreses (89), s’hi concentra el 64% de la facturació (554,63M€).

En relació amb la cadena de valor del sector de l’oli d’oliva, a Catalunya, el 49% de les empreses són proveïdores per al mercat massiu (mass market); el 23% són productores artesanals i el 20%, del segment gurmet. Destaca també el fet que un 37% són cooperatives.

A banda d’empreses, l’ecosistema del sector de l’oli d’oliva català també agrupa diferents clústers (Clúster oleícola de Catalunya, Catalonia Gourmet, Innovi, Food Service Cluster...), que treballen projectes vinculats a aquest producte; centres d’interpretació i museus i altres entitats i associacions (Federació de cooperatives agràries de Catalunya, Centre de cultura de l’oli de Catalunya a La Granadella, Centre d’Interpretació de l’Oli i de les Economies Productives de Montsant, etc). També s’acullen fires i esdeveniments en què l’oli té un protagonisme rellevant, com Alimentaria o BioCultura.

Projecció internacional

L’estudi també subratlla que un 30% de les empreses exporta els seus productes a altres mercats, mentre que les exportacions catalanes d’oli arriben a prop de 2.000 milions d’euros en el període de 2015 a 2019. Els principals països receptors d’oli d’oliva catalans durant aquest període són França, Itàlia i els Estats Units, que sumen un 43,4% del total de les vendes catalanes d’aquest producte a l’exterior.

mapeig oli catalunya


De la producció a la comercialització

En els darrers 7 anys (2013-2019), de mitjana a Catalunya es produeixen 29.226 Tn d’oli, concentrat en un 95% a Lleida i Tarragona. El 85% de l’oli produït a Catalunya és de la categoria OOVE, si bé al Baix Ebre-Montsià la producció majoritària és la del llampant (15% en el conjunt de Catalunya). 

Pel que fa a la comercialització, en els darrers anys s’ha comercialitzat de mitjana unes 210.267 Tn d’oli d’oli: només un 15% de l’oli comercialitzat des de Catalunya és produït a Catalunya. Del total de l’oli d’oliva comercialitzat, el 63% és OOVE, amb una forta focalització al mass market, mentre que el 37% del volum restant correspon a oli refinat (llampant). Cal destacar que el canal industrial (com a ingredient per elaborats alimentaris, cosmètica o conserves) representa el 20% del volum comercialitzat.

Consulta el mapeig aquí.

Comparteix aquesta notícia